Pre zacinajucich

Zde si můžete vymenovat své chovatelské zkusenosti

Beitragvon Ludek » 31. Dez 2007 18:47

Lasius emarginatus se rojí za soumraku a je třeba je sbírat za tmy pod pouličním osvětlením, ráno už je pozdě.Rojí se 2-3 krát v rozmezí zhruba týdne podle toho jak dlouho nepršelo a můžeme jej očekávat až tak 3 týdny
po prvním rojení l.niger v dané oblasti.Když sem pracoval v Plzenské zoo choval jsem Camponoty z Atlasu v Maroku.Nádherný druh. Dělnice žluté jak l.flavus a královna s vojaky tmavě ryšavá takmer červená.3 rok odchovali 5 samců(dovezl sem je jako 3letou kolonii) a pak sem dostal nařízeno je umýstit na otvíráni nového pavilonu do expozice.Bylo to v lednu a šli z12stupnů do 30 tak to matka nepřežila.
Ludek
member
member

Land: Czech Republic (cz)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon Messorus » 31. Dez 2007 18:54

Dakujem, to mi pomôže v buducom hladani :grin: :grin:
Inac jeden moj kamarat chovatel teraz bol v Maroku, doniesol si odtial královne roznych druhov zrnojedov Messor, na ktore sa specializuje.....
Messorus
member
member

Land: Slovakia (sk)

Beitragvon Ludek » 5. Jan 2008 22:27

Zdravim všechny.Mam otázku.Nevý někdo jakým způsobem zakládají koloniji
mravenci z rodu myrmecocystus?Dovezl sem si z Řecka 3 matky a nepovedlo se to.Jednu sem nechal samotnou měla na výběr komůrky i suché i vlhké a jen pobíhala 3týdny dokud neuhynula.
Druhou a třetí sem umístil do hnízda s mravenci,jednu s camponoty a druhou s formycamy.obě byli klidné mravenci o ně pečovali jako o vlastní ale
ani jedna nezačla klást nebo jejich vejce sežrali.Po asi tak roce obě uhynuli.
Ludek
member
member

Beitragvon Skippy » 6. Jan 2008 11:12

Dobré ráno!
Myrmecocystus? V Grecku? ... viacmenej novinka pre mna , iked aj u nas na Slovensku uz zije Prenolepis (original USA) . Myrmecocystus ma podobny resp. skoro rovnaky druh zakladania hniezda ako Lasius. Neviem ci niektore druhy maju podobne specialne typy zakladania ako napr. Lasius fuliginosus , alebo umbratus , ale aj ked si kupis Myrmecocystus , ci uz mimicus alebo navajo, obidva sa odchovavaju klasickym systemom, takze neviem.

Ja som takto isto chytil u nas ten Prenolepis, vyzera to ako cisto zlto/oranzovy Lasius s velkymi ciernymi ocami. Tiez mala samicka vajicka asi 5 , ale po tyzdni mi z neznamych dovodov zomrela :( ,uz som v nedalekom vinohrade objavil koloniu tohto dost zaujimavehu druhu a bud si ju prenesiem celu teraz na jar kym je kralovna na vrchu hniezda , alebo pockam na roj ;)
Skippy
member
member

Beitragvon Ludek » 6. Jan 2008 16:39

Ahoj skippy.Podle Marcela Safíra v knize Hmyz je docela jiný žije jeden druh
i u nás, podle jeho fotek to mohl být ten samý druh.Nevím jak se to píše, ale
je to Myrmecocystus Wiattycus.Běhají velkou rychlostí po rozpáleným písku
a vylézají z hnízda až tak v 11když už je pořádné horko.A běhají se zadkem nahoru aby se nepopálili.
Ludek
member
member

Beitragvon Skippy » 6. Jan 2008 19:06

Tak v tom pripade tam mozno spomina ten isty samy druh co som nasiel ja ... tu je photo mojej kralovny Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar ...ja som si myslel prvej ze to je nejaky novy druh Lasiusu , ale jeden madarsky kamarat zistil ze to rod Lasius neni , pretoze nesedel pocet zubov na kusadlach (lasius ich ma myslim 6) a taktiez nasli nejake exemplare v Madarsku. A tak to nejako na taxonomii studovali a dospeli k nazoru ze je to Prenolepis sp. , blizko podoby imparisu Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar ... samicky akokeby identicke. Tuto knihu nevlastnim ale je mozne ze opisuje tento druh. Ja som si iba teraz na jesen vyhliadol jednu koloniu tohto druhu (inu som este nevidel) a ako som napisal, na jar si ju asi zoberiem iked to nemam vo zvyku brat kolonie z prirody ... , samicku som nasiel presne na Velku noc v Aprili.
Myrmecocystus a Prenolepis su podobne druhy , obidva si tvoria medove sudky.
Skippy
member
member

Beitragvon Ludek » 6. Jan 2008 22:14

Tak ten tvuj mravenec tomu není ani trochu podobný.Ten můj a Safírův vypadá jako cataglyphis velox
Ludek
member
member

Beitragvon Skippy » 6. Jan 2008 23:21

:( skoda ... ale ten myrmecocystus som nenasiel ani na internete :( ... ale urcite ak sa najde niekde v cechach , pojdem preskumat lokalitu ;)
Skippy
member
member

Beitragvon bidak » 28. Feb 2008 11:53

Tak můj Messor z Korziky (odchycený 10. října) konečně dneska začal klást vajíčka! :D
Už jsem ztrácel naději.
bidak
member
member

Beitragvon Skippy » 28. Feb 2008 17:06

mojemu sa za chvilu mozno vyliahnu z vajicok prve larvicky :D :)
Skippy
member
member

Beitragvon bidak » 29. Feb 2008 10:54

Můj je teď při 27°C a doufám že ty vajíčka zase nesežere. Skippy, jak dlouho to Messorovi trvá než se vylíhne první minor?
bidak
member
member

Beitragvon Messorus » 29. Feb 2008 13:25

:( moja samicka si zrejme sama(alebo s mojho ...nuteho brata pomocou) okusala prve clanky noziciek, co robilo problemy v chodzi. uz ale den pred tym bola ako na skapatie, a to som ju nakrmil dostatocne.. Medovica ale mala asi az moc cukru.... Samicka uz ale bola ako na skapatie, tak som jej ulavil trapenie benzoliehom :(
Ale muticus kladie vajicka a o chvilu budu prve larvicky ;)
Messorus
member
member

Beitragvon Skippy » 29. Feb 2008 17:09

bidak:

no tak to ti neviem povedat , momentalne znami ktori sa venuje messoru neni na MSN :D ... ale nemalo by to byt dlho , ale plati ze cim vacsi jedinec tym dlhsie to trva co sa tyka messoru , napriklad obrovske major sa vyvijaju aj 3 mesiace :P
Skippy
member
member

Beitragvon bidak » 29. Feb 2008 23:58

OK, budu si myslet že takových 45 dní. :?:
bidak
member
member

Beitragvon marmor » 15. Mär 2008 23:06

- nasiel som skyppiho odkaz na teraristike a zazral som sa do toho ...
precital som zopar clankov a aj diskusie... myslis ze uz moze byt cas na odchyt kralovien alebo je este zima?? ... sme chovatelska rodina a doma chovame vselico ... v maji ideme vo zvolene otvorit chovoprodukt a tak som rozmyslal , ze by som to tam potom mohol dat ako dekoraciu a spropagovat chov mravcov v nasom meste. neskor som na nete nasiel - Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar
mate s tym nejake skusenosti??
myslim ze ludom by sa to pacilo ... a stoji to cca. 700 Sk . (bez postovneho) (ale daju mi to s blockom a mozeme si to dat do nakladov) ...
uz aky druh si tam ludia daju , to je na nich .... ako hlboko mam vlastne teraz na jar hladat - budu hned pod kamenmi alebo treba kopat .... uz sa neviem dockat na moju 1. koloniu ... osobne sa mi vsak viac paci taketo zariadenie:
http://www.antstore.net/posting.php?mod ... h_passwd=1
... priehladne a jednoduche ....
marmor
newbie
newbie

Land: Bahrain (bh)

VorherigeNächste

Zurück zu Chovatelské zkušenosti