Pre zacinajucich

Zde si můžete vymenovat své chovatelské zkusenosti

Beitragvon Skippy » 29. Nov 2007 17:06

Ahoj a vitaj :)

no... je to chytlave pozor !
Preco by si nemohol? , nieje nic krajsie ako mat terarium na prirodny sposob :) , avsak , pozorovanie samicky a tak povediac celej kolonie je obmedzene, pretoze ju nevidis celu ;)
Je to taktize nakladnejsie , pokial tam budu zasadene rastlinky , nejaka zemina , ohrievnanie ziarovkou...

A ak budes chovat nase druhy , ktore su bezpodmienecne dolezite na zaciatok ;)

A co sa tyka pozreti formicarii ... momentalne neni moc na co pozerat :( ,najskor tak v Juni / Juli ;) ,predpokladam

Skippy
Skippy
member
member

Land: Slovakia (sk)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon Messorus » 29. Nov 2007 17:12

Tak Ta tu u nás vítam... Je pekné, že bude v chove o jedného chovateľa viac, predpokladám, a dúfam že toho veľa do budúcnosti dosiahneš, keď už ťa to chytilo... Myslím že pokial ti rodičia akceptovali hady, jedovaté škorióny a pavúky, tak mravce pojdu v pohode, a dodávam aj moje motto, že veď ,,Správnemu chovatelovi mravcov mravce nikdy neunikajú", myslím vo väčších počtoch :)
Messorus
member
member

Beitragvon vortigern » 29. Nov 2007 19:09

To že mravenci projdou v pohodě, bych tak netvrdil. S kýmkolicv sem se o mravencích bavil tak jejich první reakce byla dotaz na utěky mravenců do baráku a na deratizátory. Dost lidí vidí v mravencích jen faraony a škudce :-(
vortigern
newbie
newbie

Land: Czech Republic (cz)

Beitragvon Messorus » 29. Nov 2007 19:20

No ano, s tym faraónom je to úplná pravda, ale ten čo toto tvrdí je zvyčajne nevzdelaný laik, čo mravca ani nevidelo... Moji rodičia mravce akceptovali normálne, veď oproti tým tarantulám, chrobákom a švábom čo sme doteraz mali, sú mravce úplne ok, ale je pre mňa trochu zarážajúce že tú kolóniu Lasiusa emarginatusa čo máme v kuchyni pokladajú za moju :( :(
:D:D:D
Iné je keď zdrhnú drevokazy, ale keď sa im podarí len tak prežiť, tak je to jasný indikátor toho, že drevo na mieste ich hniezda je staré a práchnivé..
Messorus
member
member

Beitragvon zrnki » 29. Nov 2007 19:54

dakujem za privitanie :)
No ale aj tak to bude aktualne asi najskor az na jar nie?teraz cez zimu buntosia :)
A mohli by ste mi poradit ako zariadit taketo "akvarium" pre mravcov?
Co na spodok?ake zariadenie?bol by som vdacny za kazdu infosku :)
Inak ako je to s mravcami a ich zdrzovanim vo "vybehu"?
Ci ich aj uvidim alebo skor sa budu zdrzovat v podlozi?
Dakujem...:)
zrnki
newbie
newbie

Land: Bahrain (bh)

Beitragvon Messorus » 29. Nov 2007 20:07

Tuto zatial opisem moje zakladne skusenosti. Podla toho co pozeram a tak, tak je pomerne dobry piesok a strk, lebo v substrate si zemne druhy zviknu hrabat chodbicky, a mne sa to stalo dokonca aj u drevokazov, Camponotus vagus. Podla toho co som pocul tak sa mozu pokusat nastahovat a to potom samozrejme nechceme. Ja som nad spodnou vyplnou rozmyslal, osobne by som asi pouzil lignocel čiže drvený kokos, ale dal by som ho len pre detail navrch, a priestor 2cm pod ním by už bola nejaká hmota alebo dačo, vo vrstve 5cm, aby to celé bolo aspon nejaké vysoké, ke´d už tak, no proste pod lignocel niečo také, aby do toho mravce nemohli hrabať.... Dalej sa do toho dá zahrabať formikárium, a pri pozeraní len odkrývať zeminu, ja som to už použil a schvalujem to, ale neodporúčam aby bol štrk, pokial ste ho tam dali, moc velký a pri odkrývaní skla by to hrmotalo a znepokojovalo obyvateľov.... A zariadenie, no ja ti neviem, ja som použil zatiaľ len osvetlenie, aj to len preto lebo bolo vsadené do krytu na to terárium, bývalé akvárium to totiž kedysi bolo....
Messorus
member
member

Beitragvon Messorus » 29. Nov 2007 20:10

Tuto zatial opisem moje zakladne skusenosti. Podla toho co pozeram a tak, tak je pomerne dobry piesok a strk, lebo v substrate si zemne druhy zviknu hrabat chodbicky, a mne sa to stalo dokonca aj u drevokazov, Camponotus vagus. Podla toho co som pocul tak sa mozu pokusat nastahovat a to potom samozrejme nechceme. Ja som nad spodnou vyplnou rozmyslal, osobne by som asi pouzil lignocel čiže drvený kokos, ale dal by som ho len pre detail navrch, a priestor 2cm pod ním by už bola nejaká hmota alebo dačo, vo vrstve 5cm, aby to celé bolo aspon nejaké vysoké, ke´d už tak, no proste pod lignocel niečo také, aby do toho mravce nemohli hrabať.... Dalej sa do toho dá zahrabať formikárium, a pri pozeraní len odkrývať zeminu, ja som to už použil a schvalujem to, ale neodporúčam aby bol štrk, pokial ste ho tam dali, moc velký a pri odkrývaní skla by to hrmotalo a znepokojovalo obyvateľov.... A zariadenie, no ja ti neviem, ja som použil zatiaľ len osvetlenie, aj to len preto lebo bolo vsadené do krytu na to terárium, bývalé akvárium to totiž kedysi bolo.... No a moje zatiaľ jediné terárium čo som si zariadil, teraz kvoli zimovaniu som ho zrušil a na jar ho prerobím.. tak ten kryt čo na ňom mám je otvorený, ale prvý týždeň som tam mal 1cm vrstvu detského oleja, no robotnice nemali tendenciu unikať a to čo je po stene ich moc netrápilo a nikdy som nenašiel žiadneho utečenca, pričom olej už dávno vyschol.... tak toť asi vše, zatiaľ, a sorry že tam boli divné frázy.... :grin:
Filip
Messorus
member
member

Beitragvon Skippy » 29. Nov 2007 20:52

No hejj

ludom to treba objasnovat v dobrom svetle , profesionalne a ak aj namietaju na uniky , treba im poradit co a ako aby sa uistili ze ste stastny terarista ktory ma skusenosti a ze ziaden hmyz mu este neunikol.

Co sa tyka terarka ,ci chcem alebo nechcem , musim v niecom suhlasit s Messorus-om. Terarko sa na dne vyplni niecim , co mravce neprekusu alebo si do daneho materialu nedokazu vybudovat hniezdo , ja pouzijem sklennu vatu a je to. Tymto urobim vysku a potom dam akvarijny strk , asi 2cm a az na to nejaku tu zeminu alebo to co bude tvorit povrch :) , asi tak 2cm vrstva. Na toto uz moze byt polozene drevo alebo nejaka ina vec kde je hniezdo , napriklad aj upraveny ytong , ktory ma tvar kamena a je napoly prerezany , pricom s tou prerezovou stranou je oprety o sklo. Ak sa ytong nafarby (vonkajsia cast) , nebude svietit v pripadne osadenom terarku. Zo strany skla (kde je ytong zrezany) vybudujes komorky a chodbicky a tympadom to bude pekne vidiet. Pohlad na to je asi takyto
Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar
Ja taketo nemam ale silne nad tym uvazujem , pretoze mam akvarko a to co tam malo zit uz nemam a nechcem , tak tam spravim take nieco podobne pekne :)

Proti uniku sa pouziva Detsky olej , ropa , vazelina a najucinejsi je tekuty teflon (PTFE)

@Messorus , diki za 2 spravy rovnakeho typu , nabuduce prosim pouzi funkciu "edit" , v hornom-pravom rohu uz napisanej odpovede ;)

Skippy
Skippy
member
member

Beitragvon Messorus » 29. Nov 2007 21:00

.. ja som teraz este zabudol dodat, jednou z výhod zasipaného ytongového formikária je aj ľahšie udržovanie vlhkosti, ja som si to všimol hlavne tým, že normálne na vzduchu pomerne rýchlo vysychá, ale aj vo velkom štrku drží vlhkosť lepšie než s ,,volnými bokmi"...
Messorus
member
member

Beitragvon Ludek » 29. Dez 2007 19:26

Ahoj všichni.Menuji se luděk povedlo se mě se registrovat a tak bych se take rád zapojil do vaší diskuze.Mravence chovám 14 let s různýmy přestávkamy.Kolonie mravenců začína být dospělá v okamžiku kdy začne odchovávat pohlavní generaci tj.začíná se rojit.U lasis niger při prvotřídní péči
je to4-5rok od založení.Můžeme to však uryclit pokut budeme kolonii přidávat kukly, pak se dočkáme rojení 3 rok.
Ludek
member
member

Beitragvon Skippy » 30. Dez 2007 20:33

Ach , no gratulujem a ake druhy chovas? , ono zalezi aj na druhu ako dlho to trva kym sa vyroja ,napriklad s camponotus vagus by si to nedokazal ;) , to mi mozes verit. Ja kokony nepridavam iba v pripade nudze pokial sa jedna o exoticky druh a kralovna nedokaze sama odchovat samicky , ako to byva u niektorych neinteligentnejsich tanaemyrmex camponotusoch :( , noo zaujimave , rad by som sa podozvedal viac :)

Adrian
Skippy
member
member

Beitragvon Messorus » 30. Dez 2007 20:37

Tak Ta u nas tiez vítam a prajem vela stastia do buducej sezóny :wink:
Inac Skippy, dakujem za informaciu o vagusoch, som sa tesil ze ako budem mnozit a rojit v sklenniku, no skoda:(:(
Messorus
member
member

Beitragvon Ludek » 30. Dez 2007 23:26

Ahoj Skippy.V současné době chovám jeden druh cizopasných lasiusů,bohužel neznám název.Jejich rojení probíhá ve středních čechách od poloviny července do poloviny srpna po malých dávkách každý teplý večer za soumraku.Třetinu křídel mají tmavé, dělnice jsou žluté jako lasius flavus jen s větší hlavou.A pak chovám ještě Camphonotus sp. Grece z Athén a lasius emarginatus.Sorry za pravopis.
Ludek
member
member

Beitragvon Skippy » 31. Dez 2007 16:04

Messorus mozes ale ja som pocital a v mojich podmienkach by to trvalo asi 6-8 rokov kym by som dosiahol mozno dospelosti kolonie :)

Ludek no ten tvoj zlty Lasius je asi Lasius umbratus , je to pekny druh a kralovne maju slusnu produkciu vajicok a dozivaju sa slusneho veku :) , mam jednu koloniu na zahrade v zakladoch mojej chatky :( ... Lasius emarginatus je nadherny druh tiez ale nemam stastie na rojenia iked ich mam dost v okoli :( a Camponotus sp. z grecka , dufam ze sa ti s nim dari ja som zazraty v camponotusoch :P
Skippy
member
member

Beitragvon Messorus » 31. Dez 2007 17:10

No pekne druhy, ako Skippy ani ja som emarginatus nenašiel, ani brunneus, a obidva tieto druhy by chcel mať vo svojom chove. Aj umbratus mozno, mal som moznost ho mat, ale zaoberal som sa ziskaním inych druhov vtedy. Zelam vela stastia v chove :wink:
Inac a ten campo, heh, ja som si z Malty doniesol tiez jeden sp., keby Skippy nezabdal to vajicko u nej, tak by skoncila v liehu, lebo ako dalsia jedna mala aj ona kridla :( Ale samicka nakladla vajicka aj napriek tym kridlam cize moznej nefertilnosti a odchovala mi 7 robotnic! Momentalne zimuju a uz su asi aj zadane....
Messorus
member
member

VorherigeNächste

Zurück zu Chovatelské zkušenosti