Pre zacinajucich

Zde si můžete vymenovat své chovatelské zkusenosti

Re: Pre zacinajucich

Beitragvon Skippy » 3. Feb 2009 16:22

Ahoj a vitaj!

mám pocit , že si to ty čo si mi teraz písal na mail :)
môžeš sa tu kľudne pýtať , je možné že ti tu budem odpisovať iba ja :D , ale časom sa pridajú aj ostatní :) , hlavne začiatkom jari

S
Skippy
member
member

Land: Slovakia (sk)
Danke bekommen: 0 Danke

Werbeanzeige: Prenolepis imparis

Beitragvon ktm380 » 5. Feb 2009 20:16

Chcel by som sa opýtať, ako dlho môžem chovať kolóniu v skúmavke a aké formikárium mám potom pripraviť? Čítal som, že ten ytong je až pre väščie kolónie.
ktm380
newbie
newbie

Beitragvon Messorus » 5. Feb 2009 21:04

Ahoj
Čítal si správe :P Ide ale aj o veľkosť ytongu, ale aj do 7 x 10cm ytongu môžeš spraviť 3 komory o priemere 1.4cm a chovať tam mladú kolóniu :grin:
Ide ale o to že ytongy sú hlavne pre väčšie kolónie, také že 50 alebo až 100 plus, záleží na druhu mravca, u každej skupiny je to iné.... Mladá kolónia ma slabší feromónový zápach- pachová identita kolónie, podla ktorej robotnice i mama cítia približný počet všetkých jednotiek v kolónií(robotnice=sila kolónie) a s malým počtom robotníc sa budú vo veľkom ytongu báť, pretože sa tam môžu ,,pachovo stratiť". Malá kolónia ani nie je schopná obsadiť celý ytong, proste by boli problémy..... Lepšie je chovať aj tak, že človek pridá ešte jednu skúmavku a počká kým ju mravce skoro celú obsadia, nie len preskúmajú, ale celkovo robotnicami atď.....
Neviem, prihodťe svoje názory, ja som svoj už pridal. Mne sa to ,,stratenie" stalo s druhom M. barbarus, ale tie sú ceľkovo lahko vystresovateľné....
Našiel som pekné video L. niger: Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar
Messorus
member
member

Beitragvon ktm380 » 9. Feb 2009 16:52

Zdravím, mám v skúmavke nejaké larvy a už sa aj hýbu, už mám dávať hmyz alebo netreba? pozoroval som ich ale ešte nemajú hlavy, ani nič podobné, ale už sa hýbu.
ktm380
newbie
newbie

Beitragvon Messorus » 11. Feb 2009 19:17

Je dobré začať dávať proteíny už na začiatku sezóny, samička po ich prijatí pár spotrebuje aj na tvorbu vajíčok a Skippy tvrdí že to vplýva aj na vaječníky a i ja verím že proteíny sú na začiatku sezóny dobré.

Inač ja podávam do medovice aj suché obnôžky rôznorodého peľu(to sú tie gulôčky peľu, ktoré nosia včely a čmeliaky), zatiaľ som nespozoroval že by to nejako účinkovalo, ale určite to zlepšuje kvalitu kŕmenia. Peľ podla knihy o včelárstve čo som si zaobstaral obsahuje dôležité proteíny a cukry a iné pre mravce a včely zdravé látky, takže to je určite prínos.
Také zrnko peľu, myslím tým ale samotnú obnôžku, ťuknem do skúmavky až ku kvapke medovice, z ktorej sa trošku napije. Neviem, ale myslím že mravce väčšinu z toho peľu potom vyjedli.
Messorus
member
member

Beitragvon ktm380 » 29. Mär 2009 13:21

Zdravím, chcel by som sa opýtať, ako dlho trvá, kým sa vyliahnutý mravec sfarbí do konečného vzhľadu? Mám už štyri robotnice, ale stále sú nejaké oranžové, malo by ísť o mravca čierneho, tak neviem.
ktm380
newbie
newbie

Beitragvon Messorus » 29. Mär 2009 14:19

ktm380 hat geschrieben:Zdravím, chcel by som sa opýtať, ako dlho trvá, kým sa vyliahnutý mravec sfarbí do konečného vzhľadu? Mám už štyri robotnice, ale stále sú nejaké oranžové, malo by ísť o mravca čierneho, tak neviem.

Ahoj. Toto sfarbovanie sa nazýva pigmentácia a u mladých Lasius niger by mala trvať do 5 dní....
Messorus
member
member

Beitragvon --Marc-- » 8. Apr 2009 16:53

Zdravím,
tak jaro opět propuklo (a to doslova) a můj zájem o mravence se opět zvedl (zimoval společně s mravenci) :D.
S některými se už znám odjinud (ahoj Fcstan, Bulvic, Messorus, Skippy, myslim že je tu i Mostečák.. a určitě i dalším :sign_welcome: )

Jsem rád že jsem dorazil i sem. :twisted:

Marc
--Marc--
newbie
newbie

Land: Czech Republic (cz)

Beitragvon svkPEON » 22. Apr 2009 21:13

Zdravím všetkých. Po prečítaní knižky o mravcoch, sa mi zapáčila predstava skúsiť mať vlastných. Prečítal som si tu toho už veľa, no chcel by som vás poprosiť o nejaký súhrn. Bývam na panelákovom sídlisku a od bloku 50m mám poruke les. Vôebc neviem aké mravce sa tu vyskytujú (myslím názov) tak by ste mi mohli poradiť aké na začiatok (tu z okolitej prírody) kedy sa asi roja, teda kedy si mám počíhať na kráľovné, koľko ich pochytať a pod.. ( viem, že to mi môžte len odhadnúť) a aké formikárium alebo skúmavku a podobne. Les je tu obyčajný listnatý a mravenísk je tu hojne. Vopred díky za odpovede :)
svkPEON
newbie
newbie

Beitragvon richi222 » 14. Mär 2010 09:37

Dobry den

Mam 15 rokov som z vychodneho Slovenska z okresu Bardejov mravce ma hrozné fascinuju chcel by som si vlastnu založiť farmu. ale bohuzial o mravcoch toho vela neviem chcel by som od vas radu skusenejsich opytat ako zacat, s akym druhom ako by malo vyzerat Akvarium, čo by v nom malo byt, ake by malo mat rozmeri ine rady.

velmi pekne dakujem: D
richi222
newbie
newbie

Beitragvon Messorus » 14. Mär 2010 15:36

Ahoj
Velmi radi Ti tu pomozeme ;)
Pozri napr stranky ako Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar alebo nasu, Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar , ktora je teraz ale este vo vystavbe. Na myrmekologie.com najdes hlavne teoriu a veci ohladom biologie, na nasej stranke hlavne o chove ale neskorej vsetko pribudne :)
Ak chces tak ma mozes aj kontaktovat na ICQ alebo Skype.. 413-301-328 alebo skype- ,,the- roach" :grin:
Messorus
member
member

Beitragvon richi222 » 14. Mär 2010 17:42

Caw

Diky moc... tie stranky su skvele! Potom by som mal este neake otazky.

Dakujem
richi222
newbie
newbie

Beitragvon richi222 » 14. Mär 2010 17:48

Ale to uz budem riesit cez ICQ... ok? diky
richi222
newbie
newbie

Beitragvon vykook » 19. Mär 2010 15:29

Jen to res taky, treba si z toho vezme neco uzitecnyho i nekdo jinej..
vykook
newbie
newbie

Land: Czech Republic (cz)

Beitragvon svkPEON » 20. Mär 2010 17:49

zdraviim...ako sa dari? postol som svoj prvy prispevok na Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar tak dufam ze bude nejaka odozva ... inak naozaj pekna stranka aj forum, len by trebalo texty doplnit :)
svkPEON
newbie
newbie

VorherigeNächste

Werbeanzeige: Prenolepis imparis

Zurück zu Chovatelské zkušenosti