nakup opreme

nakup opreme

Beitragvon Vikking » 14. Apr 2005 09:43

Zanima me kaj vse potrebujem (obstaja kakšen komplet), da bi lahko imel mravljišče.

lp
Vikking
newbie
newbie

Land: Slovenia (si)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon K Kris » 17. Apr 2005 18:16

Živjo Vikking.
Se opravičujem za malo zapoznel odgovor ampak sem bil od četrtka offline in nisem uspel prej odgovoriti.
Moram omeniti, da sem precej presenečen, da si se znajdu na Antstoru, ker nisem pričakoval kaj dosti postov.
Zdaj pa k tvojemu vprašanju. Opremo prodaja Antstore vendar ne vem, če je potrebno opremo nakupovat. V bistvu lahko vse za vzrejo mravelj dobiš doma ali v najbližji "štacuni". Izplača se ti pogledat na a-planet.org ali pa na mojo spletno myrmecology.net in boš našel kakšen članek o vzreji mravelj. Na PN/ZS pa sem ti poslal tudi svojo telefonsko, če te bodo mravlje res interesirale in boš imel dodatna vprašanja.
LP
Zuletzt geändert von K Kris am 15. Sep 2005 08:27, insgesamt 1-mal geändert.
K Kris
member
member

Beitragvon couranga88 » 14. Sep 2005 17:53

zdravo!

s kje pa ste vi? jst sm iz primorske. Moj formikarij je narejen iz ytonga (dobis ga v merkurju) in akvarija mere 50x75x25. vanj bom postavil kolonijo messor barbarusov, ki sem ga narocil na tej strani... sej postna nakaznica je money order ne? pa kolk cejta mislite da rabi da pride do bopparda?
couranga88
newbie
newbie

Beitragvon K Kris » 15. Sep 2005 08:53

Živjo couranga88!

Dobr še enga Slovenca vidt, ki se z mravljami ukvarja.
Poštna nakaznica je po moje "money order" ja. Mislim pa, da bi tvoja kolonija morala kar hitro prit iz Bopparda.
Jaz sem se šele letos začel bavit z Ytong formikarji, prej sem uporabljal le epruvetke, pred leti pa tudi samo akvarij napolnjen z zemljo, kar pa ni najboljša možnost.
Povej, si nabavil kolonijo ali samo matico? Če pogledam kaj imajo v Boppardu na zalogi, vidim le matico Messor barbarus. A si se že kdaj prej ukvarjal z mravljami? Če ne, potem je M. barbarus malo slaba izbira. Messorji so precej zakomplicirani in se na morebitne napake ne odzivajo kaj preveč dobro. Moral boš zelo pazit, da jih ne izgubiš t.j. da ti ne pocrkajo. Poglej mal na un slovenski forum, ki sem ga linkal v svojem prvem postu - tam smo kar precej diskutiral letos.
Drugače sem pa jaz iz Ljubljane. Kje na Primorskem pa si? Primorska je precej dobra dežela predvsem za mravlje. Je dost vrst, ki jih v Sloveniji ne najdeš nikjer razen v tistih krajih. Tudi kar precejšnje število Messorjev, pa Crematogastrov in celo Pheidole pallidula.
Daj oglasi se še kaj!

PS: Aja, mirmekologija se lepo razvija letos v Sloveniji. Samo letos se mi je, poleg tebe, pridružil že kar nekaj ljudi (ene 3 ali 4), ki so se pričel ukvarjat z mravljami.
K Kris
member
member

Beitragvon couranga88 » 15. Sep 2005 14:06

Zdravo Kris!

Si pa res hiter! Hvala za odgovor, ker nism bil siguren. Mravljo (kraljico) sem narocil prejsni tedn (petek). Do zdaj se nisem dobil odgovora ali so poslal posiljko al ne....

Ja, prav imas, tukaj je res dosti razlicnih vrst! V nasem vrtu je velika kolonija C. Herculaneus-ov. Ogromni so! Na zalost sm mal zamudu svatbeni let tko da bom moral pocakat do druzga leta... drgac sem tukaj okoli hise zasledil kolonije lasius niger, mymercea rubra, velikansko kolonijo lasius flavus, pa se mi zdi C. lingiperda vendar so dost manjsi od Herculaeus-ov.... Pheidole pallidule in messorjev se nisem videl v tu okoli
(sem namrec iz Vipavske doline).

Res je, to je moj prvi formikarij vendar sem ze prej vse preucil in zgradil se kar konkreten dom za te zivalce. Temperatura je sedaj okoli 23 C, vlaga pa dost manjsa kot je primerno za navadne mravlje. Sej tko je prov za messorje ne? Del z ytongom sem pobarval z rdeco prozorno barvo ker folije nisem najdel. Ytong ima dva izhoda, eden zgoraj, eden spodaj v obmocje z hrano. Povej kak mas e-mail pa ti poslem ostale slike..

Ce kaj nism naredu prov mi prosim povej. kaksni nasveti so seveda tudi dobrodosli..
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
couranga88
newbie
newbie

Beitragvon couranga88 » 15. Sep 2005 16:15

oziroma slike lohk vids v moji galeriji :)
couranga88
newbie
newbie

Beitragvon K Kris » 15. Sep 2005 19:35

Stari, res hud formikarij in terarij. Js trenutno še ne premišljujem o takih vrstah formikarjev. Js jih mam tko uštimane, da mam Ytong posebej pa potem prek cevke povezan s plastično posodico. Tako je stvar bolj mobilna pa še lažje je opazovati mravlje.
Se bom jaz pozanimal kako je kaj s tvojo pošiljko, bom mal Martina (lastnika in poslovodjo) pobaral kako in kaj. Načeloma hitro pošljejo, čeprav je trenutno se mi zdi gerhard na dopustu in mogoče zato še nisi dobil odgovora (Gerhard vodi skladišče v Boppardu).
Moram pa rečt, da bo po moje bolj pametno, če matico prvo pustiš v epruvetki. Ta formikar je zanjo po moje ful prevelik. Bom postavil eno vprašanje al pa mal po forumu poiskal.
Vidmi, da maš na vrtu res fantastično izbiro (mal si se pri Myrmici rubri zatipkal :grin: ). Svatbeni leti C. herculeanus in C. ligniperda so pa eni izmed prvih v letu. Tako, da bod konc aprila/maja pripravljen :!:
Rdeče folije se NIKJER ne dobi. Prejšnji teden sm nabavil ene par stvari pri Antstoreu pa sm pozabu folijo nabavt, idiot. Sm pa najdu rešitev. Nabavil sem ene rdeče mapice za liste in jih razrezal...in mam rdečo folijo :wink:

Enkrat bi se z veseljem za kakšen dan ustavu v Vipavski (naslednje leto), si ogledal mal mravlje tam, če si za!
Uživi, pa upam, da se še dost slišmo.

Aja...še to...js mam tuki eno majhno letošnjo kolonijo Tetramorium caespitum. Nujno bi se je moral znebit pa mi je noben noče vzet. A bi te zanimal?
K Kris
member
member

Beitragvon couranga88 » 15. Sep 2005 21:27

OK, pol bo v epurvetki ostala. Zdej ko bo zima, jo ne nameravam hibernirat. Kot vidis na sliki, je zad za akvarijem radiator. Saj vem da v naravi ponavad hibernirajo sm hocem da zraste v kolonijo cim prej. Torej jo bom pustil v epurvetki pa dodal hrano zraven (sladkor+voda,med+voda,komarji,muhe,semena). Drugo leto pa lohk hibernirajo... sej jo to ne bo ubilo ne? no, to bo vse glede moje prve kolonije :grin: ce sem kej pozabu mi povej!

Ej hvala da se bos pozanimal. Sj ni nevem kako pozno ampak sem skor sigurn da je nakaznica ze prispela (na posti so rekl 2-3 dni).Sm ponavad ko poslejo ti sporocijo po mejlu ne?

Ja, lohk bi res enkrt prsu sem do primorske. Drgac pa, ko dobim C. Herculaneus-e drugo leto ti lohk poslem en par (ce jih dobim... :roll: )

Ce so ti tele Tetramorium caespitumi v napoto jih z veseljem vzamem. Sm pocak mal ker sem trenutno zagonu cist prevec dnarja za vse to (akvarij, ytong, mravlje....)
ajt mej se fajn!
couranga88
newbie
newbie

Beitragvon K Kris » 15. Sep 2005 22:07

Jo,

Glede hibernacije pa to pri Messor barbarus se je za pozanimat. Sej ma precej ljudi izkušenj s to vrsto. Jaz osebno Messorjev še nisem imel nobenih (trenutno mam Camponotus ligniperdo, 2 Tetramorium caespitum, 1 neidentificirano zadevo k ma ssamo matico, Lasius niger, Plagiolepis vindobonensis pa 1 Leptothoraxe oz. Temnothoraxe, ki jih moram še natančno določit). Mogoče Messor barbarus niti ni treba, da hibernira. V petek pa soboto bom mel bol mal cajta ampak oblubm, da se bom mal bol natančno pozanimal v nedeljo oz. kmalu.
Nehibernacija lahko resno ogrozi kolonije. Js sm mel s tem že težave.
T. caespitume ti lahko pošljem zastonj skupaj z epruvetko, tko, da rabš samo mal prostora pa kakšno dodatno epruvetko al pa en majhen Ytong. Drugače pa ti jo lahko prišparam do nadaljnjega, če se ne bo kdo drug javu vmes (sej, tud če bi se kdo drug javu je T. caespitume kr lahko dobit, vzdrževat pa še lažje).
Na splošno je dobro Ytonge sproti prilagajat velikosti kolonije. Prevelik Ytong ma lahko slabe posledice.
Če boš zdele do konc septembra slučajno še kakšne matice najdu (zdele letijo Solenopsis fugax) se pa priporočam. Solenopsis fugaxe bi ful rad mel, pa mi jih letos še ni uspel najdt.
V glavnem, uživi pa se javm enkrat ta vikend. Pa, če maš cajt se prijav še na arthropoda planet forumu...se splača...tm je več slovenskega prometa.
K Kris
member
member

Re: nakup opreme

Beitragvon didi » 24. Feb 2009 00:33

Pozdravljena!

Upam, da je ta forum še kaj živ... Sem opazil, da se je opustil a-planet.org ... :( ... Pred leti, ko sem ustvarjal kolonijo Lasius niger, mi je zelo prav prišel. Zdaj pa bi mi zelo prav prišel kakšen nasvet od koga s kaj več izkušnjami...

No v upanju da je še kdo živ kle...
Na antstore sem naročil kolonijo Pheidole Pallidula s 1-3 delavkami in Messor Barbarus zgolj matico...
Nekaj postov sem že prebral ampak bi mi vseeno prav prišel še kakšen dodaten nasvet in recimo opozorilo na kaj morem paziti, še posebej pri Messor B., ...
Ammmm pošiljko dobim cca v sredo ali četrtek in bi se rad mal pripravil, da ne bom brezglavo panično letal sem ter tja, ko se bo paket prikazal na vratih :lol:

No če je še kdo živ kle... bi bilo zelo fajn...

LP
didi
member
member

Beitragvon K Kris » 24. Feb 2009 09:05

Živjo didi,

No, zahvaljujoč avtomatičnim sporočilom o novih postih je tale forum še "živ".

v prihodnje priporočam, da naročaš raje spomladi, saj so tele zimske kolonije ponavadi bolj v slabem stanju, čeprav sta obe vrsti relativno neobčutljivi na zimsko mirovanje, vendar pa bi vsaj P. pallidula morala trenutno biti še v zimskem mirovanju.
Osebno z nobeno od teh vrst nimam izkušenj, bom pa poslal kolegu, ki jih ima link, in upam, da se ti bo tudi on oglasil.

Če še ne pznaš strani mojemravlje.googlepages.com, ti jo toplo priporočam. Na tej strani sva z Matijo napisala vrsto člankov, ki ti bodo v veliko pomoč.

Če imaš kakšna bolj konkretna vprašanja, ki ti jih članki ne bojasnijo, pa kar pogumno postaj tukaj.

LP,

K Kris
K Kris
member
member

Beitragvon mpir » 24. Feb 2009 16:51

Pozdrav tudi z moje strani

Torej, obe te koloniji sem imel. Messor barbarusa imam še vedno. Par mojih nasvetov glede obeh vrst:

Pheidole pallidula: Zelo zelo majhne a zanimive mravlje. Zelo verjetno ti jih bo kar nekaj pobegnilo saj ti mali vragi najdejo še tako majhno luknjico kjer se izmuznejo ven. Priporočam ti, da jih imaš kar zaprte v epruveti, dokler ne boš imel vsaj 20 delavk - kar pa bo verjetno zelo hitro. Moja kraljica jih je toliko vzredila sama v "prvi rundi". Nikar ne uporabljaj samo ene zaščite pred pobegom, ker to ni dovolj. Kombiniraj. PTFE, pokrov, voda okoli arene etc. Mravljice so ful požrešne, zato pri priporočam, da si kje nabaviš kolonijo vinskih mušic saj so te dovolj majhne zanje. Ko bo kolonija večja pa ne bo problem tudi če jim boš dal kaj večjega. Kolonija pod dobrimi pogoji ful hitro raste tako da kjerkoli že jih boš naselil imej planiraj tako, da boš z raznimi cevkami lahko priključil "nove bivalne enote in arene".

Messor barbarus: Če začenjaš samo s kraljico pozor. Pri tej vrsti je prav ta faza najbolj problematična. Epruveto v kateri bo kraljica prišla čim hitreje zavij v neke črne cunje in nanjo pozabi za mesec, mesec in pol. Resnično! Ko bo enkrat prva delavka, te ne bo več tako problematično, ampak ko je kraljica sama je ful občutljiva na vibracije in na svetlobo in kaj lahko se zgodi, da zaradi stresa pojedla zarod in tako so šli tedni čakanja v nič. Ko imaš enkrat prve delavke so zanje najboljša semena regrata (iz regratove lučke), saj so dovolj mala, da jih prva generacija delavk lahko poje. Tudi ta kolonija dovolj hitro raste in do konca poletja boš komot lahko imel 100 - 150 delavk pa tudi kakšnega vojaka.

Obe vrsti imata rada dokaj suho okolje, zato je Ytong kar primeren. Vendar pozor, če se odločiš za Ytong ga imej v akvariju, ker obe vrsti lahko "vrtata" vanj z močnimi čeljustmi.

Če imaš še kakšno vprašanje ti kar vprašaj bolj konkretno!

LP
mpir
member
member

Beitragvon didi » 25. Feb 2009 00:53

Huh nisem pričakoval tako ažurnih odgovorov :grin: full pomirjen zdej :grin: ...

Emmm glede Messor barbarus ... a potrebuje bodoča mama mogoče kaj hrane za ta mesec ko bo v "pozabi". V dosti primerih sem zasledil da bi ji bilo vredu dati nekaj majhnih semen in sladko vodo... pri drugih postih pa da ne ... hmmm confused ..., #-o
čeprav mi je bolj logično, da bi naj imela matica svoje lastne zaloge za start kolonije (kot recimo pri Lasius niger... po drugi strani pa sem zasledil, da ležejo jajčeca komaj po zimskem mirovanju --- sklepam, da dosti energije porabi že od novembra do februarja, ko več ali manj stagnirajo...
mpir... kaj misliš ti o tem?

Pa še nekaj me zanima glede Messor barbarus... Na katero temperaturo jo naj dam v "pozabo" lol.? A jo direktno izpostavim idealni temperaturi za vrsto... cca 27 C? Ali naj to izpeljem postopoma, glede na to, da se bi ravnokar morala prebujati iz zimskega mirovanja? Morbiti pa raje sama ustvarja pri nižjih temperaturah... kako je glede tega oz. kakšne izkušnje imaš pri tem...

No pa da ne bom zapostavil bodoče Pheidole pallidula. ... Kje bi se dalo nabaviti (ZDAJ) kolonijo vinskih mušic v SI...sej vem, da se jih bom poleti ponovno otepal (beri... so redne podnajemnice pr men v kuhinji)... oz. ali obstaja kaksna alternativa za hranit mlado kolonijo? Mogoče kakšni kosi kletnih pajkov (dolge noge)?

Se že veselim drugega mnenja oz. nasvetov :D

LP
didi
member
member

Beitragvon mpir » 26. Feb 2009 07:06

Hehe, ni problema. Veseli smo vseh novih entuziastov in če lahko pomagamo, zakaj bi ne? :)

Pravilno sklepaš, da bodoča mamica prav veliko tvoje pomoči ne rabi. Priporočal bi ti, da jo na idealno temperaturo pripelješ postopoma. Sicer pa se čudim Antstoru, da ti bo te Mediteranske vrste pošiljal v taki "zimi". Osebno bi jih ne pošiljal, če temperatura ponoči pade pod +5 oC. V tem času, ko boš matico "ogreval" ji daj v epruveto nekaj malega - vinsko mušico ali kos pajka, velika verjetnost je, da se tega ne bo dotaknila. Sladko vodo pa tej vrsti sploh ne dajaj.
Ko bo kraljica v "pozabi" pa naj bo vsaj pri cca. 25 stopinjah. To je vrsta, ki ima rada toplo in suho. In v takih razmerah bo hitro začela leči jajčeca. Pa seveda tema pomaga.

Kje bi se dalo nabavit vinske mušice? Ufff, v Slo. prav gotovo ne. Poleti res ni problem. Malo sadja daš v kozarec na okno in jih imaš kmalu veliko. Google je tvoj prijatelj - išči live food. Vem da je trgovina v VB, ki prodaja take vinske mušice, ki nimajo kril. Za par fičnkov in bo poštnina najbrž dražja kot pa same mušice. Pajki so alternativa, zavedaj se, da so te mravljice res res majhne. in dokler bo kolonija majhna bo imela probleme razkosat večje zalogaje. Tu jim bo tvoja pomoč še kako prav prišla.

Kdaj pa dobiš mravlje? Si imel že kakšne kolonije pred temi?

LP
mpir
member
member

Beitragvon didi » 26. Feb 2009 15:04

Jup! Pošiljka bi naj prišla danes, tako da me bodo po vsej verjetnosti mravlje cakale doma ko pridem iz sihta.
Pred tem sem imel kolonijo Lasius niger iz matice... seveda po par izgleglih delavkah sem mal goljufal z dodatkom kolegic od zunaj... brez problema prevzele funkcijo v "novem mravljišču" pod novo komando. :lol:

Drugace sm se pa vceraj kr tko iz preventive oglasiv v BTC-ju v Hobby Programu in ne bos verjel imeli so zelo veliko izbiro zive hrane (od vinskih music, do mokarjev in crickov)… hehe bil kr mal sokiran od veselja hehe…

Za Messor b. sem ze postavil improviziran inkubator z termostatom nastavljenim na vklop grelca v kolikor temperatura pade pod 25 C in izklop ko doseže 27 C. Za grelec uporabljam grelni tepih pritrjen na spodnjo zunanjo stran steklenega terarija. V terarij sem dal akvarijski pesek cca 4 cm na debelo, tipalo za termostat pa sem položil deloma v in deloma na pesek. Ozračje v pokritem terariju pa je nekoliko nizje (po cca 2h je imelo ozracje 21 C).
A bo vredu, ce z vato zaprto epruveto in pokrito, polozim na pesek?

Kaj pa priporocas za Pheidole p. glede temperature? A je nujno ze takoj vzpostavit sistem z grelcem in termostatom ali bo zadoscala lega na okenjski polici v blizini radiatorja, vsaj dokler bodo gnezdile v epruveti, da se kolonija okrepi?

LP
didi
member
member

Nächste

Zurück zu pomoc za zacetnike