nakup opreme

Re: nakup opreme

Beitragvon didi » 4. Mär 2009 23:28

Se neki me zanima za Messor b. ... A pridejo v poštev tudi semena solate in vrtnin, ki jih imajo pakirane v vreckah za sadit? A so prevec kemijsko obdelana ?

Lp M
didi
member
member

Land: Slovenia (si)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon didi » 5. Mär 2009 10:21

Alert, alert!

Danes zjutraj, ko sem pokukal v epruveto pri Pheidole p. sem opazil, da je ena delavka poginla.... :priest:

Torej zdej imam samo matico in eno delavko in kup zaroda,...

Nasel sem jo v epruveti na vati v fetus polozaju... Zanima me kolk je to hudo narobe ... in kaj bi lahko bil vzrok poginu...?

Drugace ze 2 dni ne opazam nobene aktivnosti v gnezdu :? Delavki sta se zadnja 2 dni zadrzevali v epruveti, nisem opazil, da bi se ekstra premikali. Vse skupaj je bolj zgledalo, kot da cakata, da se bo kaj zgodilo...
Glede hranjenja sem jim vsak dan nastavil musico kaksno drugo mickeno mrces, ki sem jo nasel v bajti. Nastavil sem jim tudi medeno vodo v vati, tako da se ne bi katera vtopila. Istocasno sem jim v drugo vato dal vodo. Pa se 2 koscka sadja...

Ko razmisljam, kaj bi lahko bilo narobe... a je mozno da jih moti parafinsko olje , ki je na stranicah arene....?

Hmmmm a imata kaksno idejo kaj bi lahko bilo oz. ali je mozno, da je delavka poginla kr tako...? A je normalno da se trenutno nic ne dogaja in da mogoce cakajo da se iz jajck izlezejo licinke?
Rabim nasvet..... #-o

Lp M
didi
member
member

Beitragvon K Kris » 5. Mär 2009 10:37

Živjo,

Načeloma delavke lahko poginejo kar tako, predvsem v tej začetni fazi, ki je definitivno najbolj občutljiva. Prve delavke (nanitke, minimke ali pigmejke) so precej občutljive in imajo močno skrajšano življenjsko dobo od poznejših rodov, saj so bile hranjene le s strani mame - matice.

Parafinsko olje ne bi smelo predstavljati problema - če je preostale hrane dovolj (in po tvojem opisu je), se ga ne bi smele dotakniti - že nasploh jim ne diši najbolj, in vprašanje je, če bi se ga sploh dotaknile.

Drugače pa mravljišča živijo dokaj ciklično in doživljajo ciklična obdobja aktivnosti in neaktivnosti, tako na makro, kot tudi na mikro ravni (se pravi v smislu ur ali dni). Če je potreba po hrani zadovoljena, torej da je je dovolj v socialnem želodcu in sta zarod in matica nahranjena, potem ni razloga za aktivnost oz. nabiranje hrane. Možno pa je tudi, da je delavka aktivna ponoči in zato aktivnosti ne opaziš.

Začetna faza se lahko kaj hitro konča z neuspehom...to je eden stranskih efektov tega hobija (meni je ravno ta teden neki matici v prezimovanju crknilo vseh sedem delavk, ki jih je v prejšnji sezoni z muko vzgojila...vzel sem jo iz mirovanja in samo upam lahko, da se bo pobrala in uspela znova).

Upam, da bo šlo vse po sreči in držim pesti.

Mogoče bo pa mpir kaj iz prakse povedal.
K Kris
member
member

Beitragvon didi » 5. Mär 2009 15:35

Oj, hvala za tolazbo... :D

Torej recimo, da prepisujem pogin delavke ... visji sili hehe...

Zdej pa hitro sibam iz pisarne, da preverim kako kaj zvijo tm v epruveti... lol

LP M
didi
member
member

Beitragvon didi » 5. Mär 2009 17:49

Oj...
ko sem prisel domov sem opazil, da je tudi druga delavka poginla... :?

No mislim, da mora biti nekaj narobe, pa se ne vem kaj ... hmmm , kaj pa zracenje Kris? Mogoce pa je to problem... danes sem na vati od eprovete tudi zasledil rahel zacetek plesni... nisem preprican, lahko pa bi bila...

Imas kaksno idejo kaj narediti? Sedaj mi je ostala se samo matica z kr veliko jajceci oz mogoce ze nekaj licinkami... A misllis, ce bi epruveto odklopil od arene, tako da bilo vec dostopa do svezega zraka in ce bi nastavljal matici musice v epruveto... a mislis, da bi ji uspelo ustanoviti novo kolonijo... Ali se ti zdi, da bo "vrgla pusko v koruzo"?

In se eno vprasanje... Kako bi matico preprical, da se z zarodom preseli v drugo epruveto, a je to sploh mogoce?

huh, ko se mal prebiral tuje poste, se mi je cudn zdelo, ko so razlagali da jim je vse pomrlo... hah pa sem sam na istem...

:cry:

LP M
didi
member
member

Beitragvon K Kris » 5. Mär 2009 18:27

Škoda.

Pri plesni je stvar taka, da začetniki pogosto zamenjajo plesen z izločki, ki se začnejo nabirati na vati. Plesen je ponavadi (vendar je jaz v epruvetah nisem še nikoli zasledil...pa jih imam veliko za sabo) taka "kosmata" in umazano bele do sivkaste barve. Izločke pa mravlje ponavadi odlagajo kar na vato in vata se prične obarvati črno ali zelo temno rjavo. Gre morda za to? Izločki niso problem.

Zračenje po moje ne more biti problem. Razen, če kolonije nisi priključil na kakšen "auspuh" :)

Matica puške ne bo vrgla v koruzo ampak ponovno ustanavljanje zna biti kar težavno. Jaz bi ji vsake toliko nastavil kakšno mušico in košček medenovodaste vate pri ali ob vhodu.

Na žalost moram izraziti začudenje, ki sem ga bežno omenil že v prvem postu. Pheidole pallidula roji od junija do avgusta, kar načeloma pomeni, da če si jo dobil februarja bi morala imeti že malo več delavk, saj ustanavlja že od vsaj avgusta (6 mesecev). Če so jo prezimovali, recimo od novembra, bi morala tudi že imeti malo večjo prvo generacijo delavk in ne samo dveh. Možno, da so jo vzeli iz prezimovanja prehitro in je pač nenaden skok temperatur povzorčil šok.
Od zaroda lahko prezimujejo samo ličinke (rod Formica recimo ne prezimuje zaroda), tako da če je tvoja kolonija bila v prezimovanju, kar za njih ni nujno potrebno (Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar), potem bi moral imeti vsaj nekaj relativno velikih ličink. Ne vem, malo čudno se mi zdi, da si februarja dobil kolonijo z dvema delavkama in zarodom v začetni fazi. Fishy.

Zato pa pravim...nikoli pozimi nabavljati začetnih kolonij. Šele sredi poletja.

Aja...matica se bo stežka preselila v drugo epruveto. Lahko drugo epruveto "priklopiš" na originalno in upaš. Zakaj bi jo pa rad preselil?
K Kris
member
member

Beitragvon mpir » 5. Mär 2009 19:07

Ojla...

... hja po pravici povedano, meni že v štartu ni bilo všeč, da Antstore v tem letnem času pošilja okoli te vrste. :( Mogoče to nema veze, samo nikoli pa ne veš. Obe vrsti, ki si jih naročil, sta doma v toplem mediteranu. In prav gotovo je razlog, zakaj ne živijo te vrste v celinski - bolj hladni - Evropi. Jaz osebno ne bi pošiljal teh vrst okoli če temperature ponoči padejo pod 5 stopinj Celzija. Saj mogoče to ni krivo, nikoli se pa ne ve.

Vseeno pa, si mislim, da situacija ni tako kritična kot mogoče izgleda. Glede na to, kako si krmil mravlje, je tudi kraljica lepo sita in bo naslednjo generacijo delavk brez težav vzredila. Puške prav gotovo ne bo vrgla v koruzo, vprašanje je samo če ti preživi tako dolgo.

Glede zraku ni problema. Celoten sistem prav gotovo ni hermetično zaprt in verjemi, da mravlje dobivajo dovolj zraku.

Brez veze seliti matico. Ni vsa plesen tako nevarna in tudi v naravi mravlje ne živijo v sterilnem okolju.

Veliko kolonij je tudi meni že pomrlo. Pač tako se pridobiva izkušnje. Včasih gre vse v redu in prav, pa pride neka točka, ko kraljice nehajo leči jajčeca, delavke crkujejo in počasi izgubiš celo kolonijo in ti sploh ni jasno zakaj, ker se ni nič spremenilo. Tako pač je. Vse je del igre. ;)

LP
mpir
member
member

Beitragvon didi » 5. Mär 2009 19:14

Oj ,

Preseliti sem jo imel namen ravno zaradi plesni... em epruveto sem odklopil iz sistema (hehe pa ne auspuha hehe lol), in sem jo pogledal pod stereolupo in nisem vec cist preprican kaj bi lahko bilo... po eni strani so crne-sive bunkice, lahko bi bile kot gobice... beri plesen. Lako pa bi bila tudi moznost, da bi bili to izlocki mravelj, kot si reku... hmmm a si ze gledal te izlocke kdaj preko lupe... a jih je bilo vse polno, tako kot da bi bila celotna vata posejana z njimi ali samo tu pa tam...

Oky predpostavimo, da je plesen... (ceprav sem slisal, da baje mravlje same poskrbijo, da plesni ni), kaj bi naj v tem primeru naredil?

Bom se kaksno slikco prilepil.... takoj ko poslikam...

LP M
didi
member
member

Beitragvon didi » 5. Mär 2009 19:46

No sem mal poslikal, niso kaj bogve kaj, ampak za obcutek pa bo le...
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
didi
member
member

Beitragvon didi » 5. Mär 2009 19:47

No Kris, kaj mislis?

Lp M
didi
member
member

Beitragvon K Kris » 5. Mär 2009 20:38

Ne vem. Po pravici povedano po moje ne gre za plesen...bi se malo hitrej razrasla, ni nekak opazit kakšnih hyphae (kako se po Slovensko reče ne vem - hife?). Mene ne bi skrbelo.

Drugače pa je zarod res sestavljen samo iz jajčec. To mora pomeniti, da so relativno mlada in izležena najbrž malo preden so ti jo poslali ali celo na poti do tebe. Zdi se mi malo sumljivo...kot rečeno, rojijo poleti, kar pomeni, da bi morala imeti že konkretno generacijo delavk, prezimovala pa, kot vse kaže ni, ker bi sicer imela kakšne, relativno velike, ličinke.

Drugače pa...wow za slike, men se zdijo kar super...a si z Lublane mogoče...mam tud js mikroskop in bi se z veseljem naučil tkole fotke delat.
K Kris
member
member

Beitragvon mpir » 5. Mär 2009 20:46

Res hude slike glede na to kako mala je ta vrsta!!!

Priznam, da ko sem imel te mravlje na oko sploh nisem razločil, ali gre za jajčeca, ličinke ali pupe. Po moje ni panike. Kraljica sama bo zredila ta zarod in kar naenkrat se ti bo trlo delavk!!!

Po moje ono na sliki tudi ni plesen. Kakci pač. ;)
mpir
member
member

Beitragvon K Kris » 5. Mär 2009 21:03

Aja še to...si omenil, da si slišal, da mravlje same poskrbijo, da ni plesni. Gre za precej natančen podatek - mravlje so, če v zadnjem času niso odkrili kakšne nove vrste, edina žival, ki proizvaja antibiotike oz. antibiotična sredstva. Le-te izloča iz metapleuralne žleze, in po mnenju večine mirmekologov je to v evoluciji pomenilo pričetek ločitve razvoja, ki je iz skupnega prednika privedel do mravelj na eni in os na drugi strani (tam nekje 100 milijonov let nazaj). Sam tko...za info, če koga zanima :grin:

Ti...a pa tale mravljica na zadnji sliki ni živa?
K Kris
member
member

Beitragvon didi » 5. Mär 2009 21:33

Ojla!

Ne obe mravlji sta mrtvi... prvo sem nasel v cevki, drugo pa na vati... zagotovo druga ni ziva...

Mpir... a mislis, da bo res sama vzredila ta jajcka ? A se ti je to ze zgodilo... in a bo vredu, ce ji v epruveto dajem mrtve vinske musice, jih bo sama vzela...?

Kris hehe noces vedet kako sem jest to slikal ... :detectiv:
Pod stereo lupo sem dal epruveto in cez okular probal loviti z fotoaparatom sliko... (z levo roko sem ostril lupo, z desnim palcem, sredincem in prstancem sem nekako probal drzat fotoaparat, z mezincem ostril objektiv na foticu, s kazalcem pa sklocal ...) no pa da ne omenjam, da sem skor fotoaparat po tleh vrgu... :cup01: skratka je ratal... ;)

Drgac pa Mariborcan iz Trebnjega, s sluzbo in faksom v Ljubljani... :grin:

Se neki me zanima za Messor b., ko bo cas zato ... A pridejo v poštev tudi semena solate in vrtnin, ki jih imajo pakirane v vreckah za sadit? A so prevec kemijsko obdelana ?

Lp M
didi
member
member

Beitragvon mpir » 5. Mär 2009 21:59

Kar se semen za Messorje tiče ti priporočam "mešanico semen za male ptice". In še nekaj... par regratovih lučk si naberi. A veš, ko imajo "padalce". Tam so semena. In Messorji so čist nori na te. Sploh na začetku, ko so delavka še majhne in ne morajo jesti "večjih" semen.

S česarkoli drugim pa raje niti poskušal ne bi.

LP

p.s.: Jap, skozi milijone let so kraljice same skrbele za svoj zarod. Mislim, da bo tudi tej tvoji čist lepo to uspelo.
mpir
member
member

VorherigeNächste

Zurück zu pomoc za zacetnike