nakup opreme

Re: nakup opreme

Beitragvon didi » 26. Feb 2009 21:14

Huh... mravljice uspesno doma... vse kar je prislo je zivo =D> jupi \:D/

Messor b. ima ze jajcka, resda so mal razmetana po epruveti... ampak upam da jih ne bo pojedla... sem pa opazil da jih je zacela pobirati na kup... tako da pomojem bo ratal... Kartonast zamasek sem odstranil in ga menjal z vato... aja se prej sem pa sem polozil v epruvetor 2 vinski musici... you know, just in case... :eat02: Trenutno je epruvata zaradi aklimatizacije na tleh (19,5 C) zraven ogrevanega terarija. Cez cca 2 h pa jo bom polozil na ogrevan pesek in pokril, da bodoci mamici ne bo nagajala svetloba. In pol se poslovim od nje za cca 3 tedne... :hello:

Huh, Pheidole p. sem pa dobil matico in dve delavki... Jaoooo sej tega hudica niti vidis ne ... mini mini mini mini... upam da je to samo velikost 1. generacije in da bodo kasnej kaj vecje... :shock: Tud njim sem v epruveto dal 2 musici, ki sta v primerjavi z njimi emmm 5 x večji lol. Hmmm upam da si bodo lahko z njima kaj zacele... Drugace sem pa epruveto nazaj zamasil s kartonastim zamaskom...
Kako je glede temperature? in a jim je treba v epruveto ponuditi tudi dodatno vodo ali se bodo delavke zadovoljile z vodo iz epruvetinega rezervoarja lol ? Kako je glede svetlobe v epruveti? A jo lahko pustim na dnevni svetlobi al jo moram tudi pokrit?

Huh me ze firbec matra glede odgovorov... :eat04:

Lp
didi
member
member

Land: Slovenia (si)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon mpir » 28. Feb 2009 08:12

Lepo, lepo!

Se pravi jih sedaj najbrž že imaš doma! Lasiusi so kar dobra začetniška vrsta. So relativno neobčutljivi in hitro rastejo. Pa ti si "goljufal" tako, da si kar nove mravljice dodajal ali si bube dodajal? Sicer pa, verjamem, da je kolonija v začetni fazi sposobna posvojiti vse, kasneje pa ne več.

V BTCju da imajo toliko žive hrene? Lepo, zanimivo, pa fajn da je nekaj napredka! :) Priznam, da že kakšno leto nisem bil tam. Kako pa ti prodajo vinske mušice?

Enkrat, ko sem bil tam so še celo mravlje imeli!!! Hehehe, samo ne naprodaj. Faraonke so fasali in sem opazil, kako so se na enga škorpijona spravile. No seveda sem na to opozoril prodajalko in ga je pravočasno umaknila. Povedala pa mi je tudi, da se mravelj ne smejo znebiti s strupom, ker so "trgovina" in so pač zdravstveni predpisi taki.

Kot vidim imaš z akvaristiko kar nekaj izkušenj. To vsekakor ne škodi. Jaz za moje M. barbaruse nisem nikoli grelca uporabljal. Stanovanje je bilo vedno dovolj toplo ali dovolj hladno, da sem našel zanje pravi kotiček. Kako droben pa je ta pesek? Ker pesek sam zna biti problematičen. Mravlje bodo kopale, ker je to v njihovi naravi in če je pesek zelo fin in suh se jih bo polovica zakopala živih. Pomembno je dodati nekoliko zemlje ali gline, da se malo "skupaj drži". Pri 4 cm plasti pa to pomeni, da si bodo kmalu uredile tam svoje bivališče. Mogoče to hočeš, mogoče ne. Zapomni pa si nekaj, mravlje skoraj nikoli ne naredijo tistega kar mi želimo! :)
Mislim, da bo kraljica v epruveti na pesku imela kar dobre pogoje - pravo temperaturo, temo in pesek bo blažil razne vibracije. Jaz sem mojo kar v ene 3 črne nogavice vtaknil in jo zaprl v predal v eni omari, ki ga ni nihče odpiral. Preračunal sem kdaj približno naj bi bila prva delavka prištel temu še en teden in si potem napisal ta datum na listek in ga nalepil na predal. Tako sem vedel, kdaj lahko predal odprem. Do takrat pa je kraljica imela mir.

Glede P. pallidula - če ti na to okno sonce nabija potem jih ne imej tam. V formikariju bi hitro prišlo do učinka tople grede in mravlje bi ti kaj kmalu pocrkale. Tudi P. pallidula izhaja iz enakega okolja kot M. barbarus zato so njune zahteve glede temperature in vlage dokaj identične.

Poročaj kaj in kako tvoje mravljice pa seveda kakšna fotka je zaželjena!

LP
mpir
member
member

Beitragvon mpir » 28. Feb 2009 08:50

??? Pa prej mi sploh ni pokazalo tvojega zadnjega posta!!!! :( Svašta.

No lepo videt, da je vse živo. Od M. barbarus se kar čimprej začasno poslovi, glede P. pallidule pa si bil opozorjen!!! :D Ta stvar je tako majhna da ti bo povsod utekla! Tako da uporabi več kot eno zaščito pred pobegom!!! Sicer pa so zelo simpatične mravljice in vojaki izgledajo prav smešno z ogromnimi glavami!!! Prav kaj dosti večja pa druga generacija ne bo. Pol milimetra gor ali dol!! :D

V kolikor je voda v epruveti ni panike. Nekaj vode že pronica skozi vato. Ko pa boš enkrat imel kolonijo v formikariju pa jim vseeno daj še neko drugo epruveto z manj vate, tako da bo vata bolj mokra in voda ne bo problem.

Sobna temperatura jim bo kar odgovarjala tako da ni problema. Po mojih izkušnjah spet niso toliko občutljive in par stopinj gor ali dol. Poskrbi samo, da bo dovolj toplo in suho! Cca. 25 stopinj in vlaga okoli 20 procentov.
Aja, pa komot jih lahko pustiš na dnevni svetlobi. Ko ima enkrat kolonija delavke ni več tako občutljiva kot kraljica sama, pa navadijo se na to.

LP

Fotkeeeee!!! :P
mpir
member
member

Beitragvon didi » 28. Feb 2009 10:37

Ojla!

Pri Lasius n. sem na zacetku dodal cca 15 delavk od zunaj, nic bub in podobnega... pa so se vse poslihtale... tako kot si rekel, v krizi se hudic muhe zre lol :grin:

Vinske musice imajo zapakirane v gojiscu podobnem temu na tej strani, seveda komercialno zapakirane v une klasicne plasticne empalaze, iste kot za cricke, sam dosti visje...
Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar

Emmm pri Messor b. sem pesek uporabil zgolj za boljso temperaturno razprsenost in zato da epruveta lazje nepremicno lezi. Definitivno pa jih ne mislim naknadno spustiti v ta pesek, ker pol jih dejansko lahko samo se iscem in lovim po "terariju".

Phedole p. so pa resnicno zelo zelo pozresne. Do sedaj sem jim sfutral ze 4 vinske musice in mal vecjo droptino enga peciva, dons pa se komarja (ni mi jasno kaj je komar ob tem casu delal v moji kopalnici, ampak sem se vseeno odlocil da se ne bo na meni futral :P). Vse pojedle, ceprav so samo queen + 2 delavki. Kam le dajejo??? Zarod je komav v fazi jajcec... buuuu nisem si mislil, da bo tok zanimivo... :lol:

Drgac pa danes sem si zadal, da bom Pheidole p. koloniji izdelal jedilnico oz majckeno arenico, oky oky glede na njihovo velikost zelo ogromno #-o (hehe sem skoraj pozabil) :grin: Bom pa naredil nekaj podobnega kot je tale.
Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar

Kaj pravis na to ? Drugace, meni so bolj vsec namestiteve za mravlje, ki imajo moznost dobrega opazovanja, zato si ne predstavljam, da bi jih imel v rjavi zemlji, ampak tko, da se vse vidi crno na belem hehe lol...

Zdej pa sibam v trgovino po une cokoladne bonbone, hehe sam upam da ne bom sladkorne fasal, ce bom 2 skatli tistih pojedu
:D hmmm al pa ce naredim choko party ... he he lol

Se nekaj... A imas kaj izkusenj z slikanjem mravelj? Doma imam fotoaparat DSLR Sony A700 in stereo lupo, pa sem se vceraj ze neki igral, sam mislim, da bi moral imeti macro objektiv, ce bi hotel kaj kvalitetnega posneti. Vse kar sem vceraj slikal, ni lih vredno objavljat... Ce imas kaj izkusenj se priporocam...

Lp
didi
member
member

Beitragvon mpir » 28. Feb 2009 11:43

Cool, zdej mi moraš pa samo še povedat kako vzameš vinsko mušico ven, ne da bi ti medtem vse ostale pobegnile?? :D

P. pallidula pa je res ful požrešna predvsem zato, ker kot pravim, ta vrsta zelo hitro raste. Zelo verjetno, je vsaj pol zaroda v fazi ličinke in te požrejo ogromno beljakovinske hrane - beri mušice in podobno.

Glede arene... obvezno uporabi PTFE - za moje pojme je ta najbolj praktičen in učinkovit. Saj na začetku ne bo problema z odpiranjem arene... pri nekaj delavkah ni težko imeti stvari pod kontrolo. Ko pa jih bo nekaj sto samo v areni pa bo to problem odpreti. Zato priporočam uporabo PTFE-ja pod robom. Prav tako ti že zdaj priporočam, da razmišljaš v naprej in sicer kako boš razširil tako formikarij kot areno. Priporočam ti, da vedno pustiš dodatno luknjico, ki jo zaenkrat zadelaš z nečim, ko pa se bo kolonija namnožila boš lahko tja priklopil cevko in novo areno ali nov formikarij. Pri mravljah je pomembno da "think expendable". :)

Glede fotk... ja nekaj izkušenj imam. In lahko ti rečem, da naredit dobro fotko je kar problem. No vsaj če imaš take standarde kot jaz!! :D Makro objektiv prav gotovo pomaga, ni pa to edina rešitev. Jaz za makro fotografijo uporabljam 50 mm prajmer plus makro obroček. Mislim, da je ta kombinacija boljša in cenejša od makro objektiva... naj razložim zakaj. Pri slikanju mravelj rabiš kar največ globinske ostrine, saj je natančno ostrenje praktično nemogoče še posebej če mravljica bega naokoli. Največ globinske ostrine pa dobiš z zaprto zaslonko, se pravi f9 in več. To pa pomeni, da moraš imeti ali veliko svetlobe ali svetlobno močan objektiv. In prav pri svetlobni moči so prajmerji boljši kot makro objektiv - seveda odvisno od globine tvoje denarnice. Moj 50mm je f/1:1,4 kar je kar spodobno.
Razmišljal sem tudi o povečevalni leči, ki jo lahko nasadiš na konec objektiva za dodatno povečavo. Vendar se nisem še dovolj poglobil v raziskavo kakšne rezultate prinaša in kakšni so minusi.

LP
mpir
member
member

Beitragvon didi » 28. Feb 2009 20:16

Jah, tudi jest sem se nekaj casa ubadal s tem kako 1 musico spraviti iz gojisca... ampal ko sem probal ni bilo nobene panike. Itaq so omoticne in ko pridejo na plano, prec padejo na tla. Od tam pa jih lako zgrabis, "preoblikujes", pa je .... :eat01:
Drgac pa se je izkazalo, da je zelo efektivna gaza ali nogavica, ki je prekrita cez gojisce, ker lahko dejansko naredis mickeno luknjico in ven spustis samo 1 musico... btw tud to gazo sem sel nabavit in sem v bistvu kupil eno zensko belo nogavico do gleznjev... :angry01: , ampak oky v primerjavi, ce bi jo sel iskat v katerokoli navadno stacuno bi bila drazja... hehe I hope ... se samo tolazim :roll: .

No drgac pa me zanima kaj je PTFE? V blogih mi se ni ratalo tega raziskati ... aja pa seveda kje se to kupi itd... po slikah sem pa opazil, da je za razliko od parafinskega olja, ki ga vecinoma uporabljam, bele barve. A mi lahko poves kaj vec o tem please ... ?

Ne bos vrjel! Tudi na mozno razsiritev trenutno izdelujocega "set up-a" sem razmisljal. Cevka, ki bo povezovala "gnezdno" epruveto do arene je na sredini razdeljena z razdelilcem v obliki crke Y, ki je na enem kraku zamasena z gumiastim cepkom... Je pa pripravljena za mozen in laznji priklop cesarkoli, kar mi bo prislo na pamet v bodoce \:D/ \:D/ \:D/ , kok sem jest pameten hehe lol ...

Hmmm glede fotografije, vsaj glede makro zadeve sem se zelo hladen, beri fotoaparat imam komaj od januarja letos... Omenjal si makro obrocek? A to se namontira na obstojec objektiv al kako? In povecevalno steklo... Moram prav pogledati, ce imajo pri Sony-ju kaj takega (no lahko bi imeli, saj so kao prevzeli program od Minolte, ce se ne motim). Prav pozanimat se bom sel v ponedeljek, oz. bom kar na internetu mal precekiral...
No drugace pa sem probaval tudi slikati preko okularja od stereo lupe... pa se skor ne da... oz bom reku da se da, sam se zdalec ne morem posnetke imenovat slike :sad01:

Aja btw, kako pa lahko pripenjas slike kle gor? Nikjer ne vidim moznosti..., trenutno hehe :newbie: (ups he he, ze vidim :oops: )

LP
didi
member
member

Beitragvon mpir » 1. Mär 2009 10:09

PTFE je okrajšava za politetrafloroetan, kemikalija bolj znana pod imenom teflon. :) Gre za tekočino, ki jo naneseš pod rob arene in jo mravlje le s težavo premostijo. Stvar zdrži približno eno leto preden jo je potrebno spet nanesti. Bolj kot je suho okolje, dlje zdrži. Prodaja jo Antstore: shop/product_info.php/info/p397_Fluid-PTFE-GP1-10ml.html Sicer se da teflon kupiti tudi v kakšnih specializiranih trgovinah, kot industrijski lubrikant, vendar jih je ogromno vrst. In vsi mogoče ne delujejo. Pa še poceni niso, tako da to se najbrž kar splača kupiti pri Antstoru.

Makro obroček se namontira med fotoaparat in objektiv. V bistvu gre za kos plastike, ki ga načeloma lahko narediš sam doma, saj ne vsebuje nobenih optičnih elementov. Vse kar naredi je to, da točko ostrenja premakne veliko bližje objektivu. Moj 50 mm objektiv je sposoben izostriti najbližje na 45 cm. Z makro obročkom se lahko subjektu približam na cca 10 cm. To pa pomeni, da mravljica v končni fazi ni samo mala črna pika na veliki sliki ampak zavzame do 1/4 velikosti slike. Seveda z obročkom izgubiš nekaj svetlobne moči objektiva.

lp
mpir
member
member

Beitragvon didi » 2. Mär 2009 01:12

Jah, res bo treba jit na obisk v foto stacuno, da nadgradim mal svoj fotoaparat...

No drugace pa sem se danes mal poigral s slikanjem...

DSC02088.JPG

DSC02093.JPG

DSC02097.JPG

DSC02100.JPG

DSC02102.JPG

DSC02101.JPG

DSC02104.JPG

DSC02105.JPG

DSC02107.JPG

Ce imas mogoce se kaksno idejo kako bi lahko oplemenitil "drzavico" se priporocam...

Lp
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
didi
member
member

Beitragvon mpir » 2. Mär 2009 18:54

Odlično!!! Ni kaj dodati. =D>

Ko se bodo nove potrebe pojavile ne boš imel problemov. Zdaj jih samo pridno hrani in na poletje bodo že velika kolonija s prvim vojakom!!!
mpir
member
member

Beitragvon didi » 2. Mär 2009 19:37

Oj!
A imas se mogoce kaksno idejo, kaj jim lahko dam se za jest. :eat01: Do zdaj so dobile samo v.musice, komarja, eno razkosano muho in pa danes sem jim dal v areno 2 majhna koscka sadja (hruska in ringlo)...

Lp
didi
member
member

Beitragvon K Kris » 2. Mär 2009 21:44

Saj si jim ponudil kar pestro izbiro!

Nujno ne pozabi mešanice vode in medu, pri tako majhnih mravljah je najbolje, da košček vate položiš v tako medeno vodo in jim ga nato nastaviš - v nasprotnem primeru se lahko že v najmanjši kapljici utopijo.
Medena voda najbolje simulira mano listnih uši, ki jo mravlje v naravi na veliko konzumirajo, zato je absolutno nujna.

Drugače pa karkoli najdeš po hiši, na vrtu, v naravi... Muhe, kobilice, mušice, pajki, komarji itd. itd.

Na spletni strani, ki sem ti jo omenil, je kar obširen članek o prehrani in čemu služijo različni viri hrane. Recimo, trdo kuhan rumenjak je dober nadomestek za proteinsko hrano ("živo" hrano).
K Kris
member
member

Beitragvon didi » 3. Mär 2009 21:41

Uhhh, v soboto odpotujem za teden dni na smucanje... :shock: Kaj predlagata za Pheidole p.? Kaj bi jim lahko ponudil za jest... tako da bi vzdrzalo cca teden dni...
Se vedno imam matico z 2 delovkama in mislim, da se vedno samo jajcka in ne licinke? A obstaja kaj za taksne primere?

Lp M
didi
member
member

Beitragvon K Kris » 3. Mär 2009 22:40

Takoj, ko se ličinke izležejo jih je komajda za razločiti od jajčec, saj so čisto majčkene, pa vseeno požrešne, ko sam hudič. Tako da glede tega ne skrbi preveč.

Jaz sem jim nekoč med dopustom dal majhno epruvetko nafilano z medeno vodo in zaprto z vato. Isti sistem kot nastanitev v epruvetkah le da gre za hrano. Sicer se medena voda kar hitro skvari, ampak za teden dni bi morali biti dovolj. Je pa to standardna težava pri vzdrževanju mravelj in, v kolikor jaz vem, ni še nihče našel kakšne res dobre rešitve- lahko pa, da se motim in bo mpir vedel kaj več povedati.
K Kris
member
member

Beitragvon mpir » 4. Mär 2009 00:08

Po pravici povedano je to kar kriza. Ko je enkrat kolonija večja ni problema. Jih dobro nakrmiš in potem si presežke hrane itak shranijo v socialnem želodcu tako da sploh ni problem za kak teden pustiti kolonijo brez hrane. Važno da imajo vodo, ta pa v epruveti ni problematična. Zdrži komot.

Pri majhnih kolonijah pa je to veliko bolj občutljiv sistem. Ne vem, jaz jih kar tako ne bi pustil. Vsaj na začetku sigurno ne. Nimaš nekoga, ki bi ti jih malo popazil in vsaj vsak drugi dan malo nakrmil?

Sladka voda v epruveti je problem. Medena je boljša, ker med sam vsebuje določene antibiotike in fungicide. Konec koncu pa je to relativno irelavantno. V tej fazi kolonija potrebuje veliko več beljakovinske hrane za rast ličink kot pa ogljikovih hidratov.

Po moje je najbolje, da nekoga prosiš, da ti jih malo popazi.
mpir
member
member

Beitragvon didi » 4. Mär 2009 07:57

Jutro!

No se mi je kar zdelo, da bo treba "varuski" mojega zivalskega vrta naloziti dodaten del :D ...
Me prav zanima, kako me bo pogledala, ko ji bom rekel naj po stanovanju musice lovi :vikings: hehe lol...

Hvala za enkrat...

Lp
didi
member
member

VorherigeNächste

Zurück zu pomoc za zacetnike