Rojení formica rufa?

zde můžete diskutovat o všem ostatním k tematu mravenci

Rojení formica rufa?

Beitragvon bidak » 10. Mär 2008 10:37

Tak tohle bylo vyfoceno včera v Prokopském údolí (Praha). Úplně nevím co to je, to je F. Rufa rojí takhle brzo zjara?
Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar
bidak
member
member

Land: Czech Republic (cz)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon neryspider » 11. Mär 2008 00:13

O m.lesních je všeobecně známo že předevšim zjara kumulujou sluneční energii a teplo nosí dolu do hnízda...proto takový hemžení.
Rojení vyžaduje docela nutně okřídlený jedince bych řek :)
neryspider
member
member

Beitragvon bidak » 11. Mär 2008 08:40

Jojo. Dík za vysvětlení.
bidak
member
member

Beitragvon Messorus » 11. Mär 2008 19:27

Ked som pozoroval rojenie Formíc, polyctena to urcite nebola, rufa moze byt, tak tam bolo tiez dost mravcov, ale stale menej nez tuto v mase. Taketo spravanie pozorujem kazdu jar ak je pocasie nad 15°C... ked som pozoroval rojenie, bolo ich tam pomenej, ale aktivita bola na vrchole, cele mravenisko zilo ako jedno telo, ktoreho krv ale tecie zvonka, totalna haluz... rojenie bolo po trochách asi 2- 3 dni po sebe, a kralovny utekali pred samcekmi ktori ich nahanali a parili..... Ak si dobre spominam, nevidel som parenie kde by len samcek bol nalepeny na samicke, vsetko to bolo v behu.....
Inac Ta tu vitam, neryspider :grin:
Messorus
member
member

Land: Slovakia (sk)

Beitragvon neryspider » 11. Mär 2008 21:39

THX za uvitani :) už sem par mesicu prihlasenej,ale neni krs co diskutovat :)
neryspider
member
member

Beitragvon Skippy » 12. Mär 2008 17:31

Ahoj,

tento akt ktory je vidno na fotke je typickym javom lesnych druhov Formica. Dochadza k tomu , ze sa velka cast kolonie (zvacsa aj vsetky kralovne) vyhrnu na povrch hniezda a vytvoria vrstvu mravcov o velkosti cez 50x50x5 cm . Robotnice neustale migruju z povrchu do hniezda a tym padom prenasaju tepelnu energiu , ktora je pre rychly start kolonie v jarnom obdobi nevyhnutna :)

Ja som toto videl cca asi pred 10 dnami , ked som sa aj nural v tychto kopach a skumal som co sa tam nachadza.
Treba pripomenut , ze rufa a polyctena su zakonom chranene. Po zisteni mojho kolegu teraz viem , ze tam kde som sa nural nebolo ani jedno z tychto , teda nebola to ani rufa ani polyctena a tak som zakon NEporusil.

Ak sa budete niekedy pozriet blizsie , nezabudnite si gumene ochranne rukavice proti kyseline a taktiez RUSKO na tvar , ale hlavne na nos. Vypary z kyselin z tohto chuchvalu mravcov vam sposobia to co mne a ide o ciastocne rozleptanie sliznice , a nosnych komor. Je to dost neprijemne a hoji sa to viac ako tyzden :(

Ak sa teda pozries naokolo a odhrabes listie , urcite si tam vsimnes aj kralovne , ja som ich napocital v jednej takejto kope viac ako 30 ;) ... teraz mam v terariu krasne hniezdo s 4 kralovnami a asi 400 robotnicami

Co sa tyka rojenia tychto druhov , vyletuvaju iba samce. Samicky vychadzaju iba na povrch hniezda a vyckavaju na prilietavajucich samcov. Parenie prebieha na povrchu. Oplodnene samicky vchadzaju do vnutra hniezda , zopar robotnice pozabijaju alebo vyzenu z hniezda von , na ukor smrti. Hniezda sa mnozia DELENIM :)

of course ... vitaj Nevyspider ;)

Skippy
Skippy
member
member

Beitragvon bidak » 14. Mär 2008 14:23

Dobrá, další návazná otázka: kteří naši mravenci se rojí nejdřív? Kdy se rojí které druhy?
bidak
member
member

Beitragvon Messorus » 14. Mär 2008 17:12

Tuto davam odkaz na Nemecku stranku, kde su zverejnene druhy a ich rojenia.... Neviem, ale moze sa stat ze sa to nezhoduje s rojenim v Cesku a na Slovensku, ale aj tak je to velmi dobry zdroj. Mimochodom je dobre zistit si ktore druhy mas v okoli domu a v dediny/mesta, a napisat si ich zoznam, a pripadne aj druhy zoznam kde mas len druhy o ktorych samicky by si mal zaujem. Napis si to vo Word Excel a potom uz len napis hore mesiace, dole druhy, vytlac a zafarbi si mesiace kedy sa roji kazdy druh, osobitne v riadkoch... :P ja som to tak spravil
Messorus
member
member

Beitragvon Messorus » 14. Mär 2008 17:12

Tuto davam odkaz na Nemecku stranku, kde su zverejnene druhy a ich rojenia....

http://ameisenhaltung.de/schwarmflug/

Neviem, ale moze sa stat ze sa to nezhoduje s rojenim v Cesku a na Slovensku, ale aj tak je to velmi dobry zdroj. Mimochodom je dobre zistit si ktore druhy mas v okoli domu a v dediny/mesta, a napisat si ich zoznam, a pripadne aj druhy zoznam kde mas len druhy o ktorych samicky by si mal zaujem. Napis si to vo Word Excel a potom uz len napis hore mesiace, dole druhy, vytlac a zafarbi si mesiace kedy sa roji kazdy druh, osobitne v riadkoch... :P ja som to tak spravil
Messorus
member
member

Beitragvon Skippy » 14. Mär 2008 19:48

nj double post messorus :lol:

... ale tuto je to dost vseobecne , jasne ze nebudes ocakavat roj napriklad campo aethiops v zime , ale ze to bude maj-jun-jul :D:D
chce to vlastne pozorovania , napriklad u mna sa roji aethiops okolo 20.juna :)

aa podla toho ktore sa roja najsrko , podla mna je to camponotus vagus a ligniperda , a taktiez sa roji skoro messor muticus
Skippy
member
member

Beitragvon Fcstan » 6. Apr 2008 11:02

Jak jsem sledoval dění u nás, tak se stejně chovali i L.niger a ostatní. Bych to okomentoval takto: všichni měli radost že se odzimovali a šli se nadechnout čerstvého vzduchu :-)
Fcstan
member
member

Zurück zu Všeobecná diskuse