Ahoj,
tento akt ktory je vidno na fotke je typickym javom lesnych druhov Formica. Dochadza k tomu , ze sa velka cast kolonie (zvacsa aj vsetky kralovne) vyhrnu na povrch hniezda a vytvoria vrstvu mravcov o velkosti cez 50x50x5 cm . Robotnice neustale migruju z povrchu do hniezda a tym padom prenasaju tepelnu energiu , ktora je pre rychly start kolonie v jarnom obdobi nevyhnutna
Ja som toto videl cca asi pred 10 dnami , ked som sa aj nural v tychto kopach a skumal som co sa tam nachadza.
Treba pripomenut , ze rufa a polyctena su zakonom chranene. Po zisteni mojho kolegu teraz viem , ze tam kde som sa nural nebolo ani jedno z tychto , teda nebola to ani rufa ani polyctena a tak som zakon NEporusil.
Ak sa budete niekedy pozriet blizsie , nezabudnite si gumene ochranne rukavice proti kyseline a taktiez RUSKO na tvar , ale hlavne na nos. Vypary z kyselin z tohto chuchvalu mravcov vam sposobia to co mne a ide o ciastocne rozleptanie sliznice , a nosnych komor. Je to dost neprijemne a hoji sa to viac ako tyzden
Ak sa teda pozries naokolo a odhrabes listie , urcite si tam vsimnes aj kralovne , ja som ich napocital v jednej takejto kope viac ako 30

... teraz mam v terariu krasne hniezdo s 4 kralovnami a asi 400 robotnicami
Co sa tyka rojenia tychto druhov , vyletuvaju iba samce. Samicky vychadzaju iba na povrch hniezda a vyckavaju na prilietavajucich samcov. Parenie prebieha na povrchu. Oplodnene samicky vchadzaju do vnutra hniezda , zopar robotnice pozabijaju alebo vyzenu z hniezda von , na ukor smrti. Hniezda sa mnozia DELENIM
of course ... vitaj Nevyspider
Skippy