Szeretettel köszöntöm a magyar vendegeket

Itt beszélgethet általánosan, a hangyák témájáról

Beitragvon acerola » 27. Jul 2006 12:44

Ezt a feles kisüveges dolgot nem nagyon értem. Hogy tudtad a vizet lezárni a vattával? Vagy csak benedvesített vattát tettél bele? Pedig jól hangzik, feles üvegből többet látni mint királynőből. :)

Nálunk a Camponotus-ok a legnagyobb hangyák tudtommal.
Valami ilyesmi? Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar
Ez a képen valószínűleg Camponotus ligniperda, de mint látod ennek más a színezete. A mérete megdöbbentő a rágói között az egy szúnyog. De még van pár Camponotus faj kis hazánkban.
acerola
member
member

Land: Hungary (hu)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon Junge » 27. Jul 2006 12:53

Igen a fejformája nagyon hasonló, talán ha le tudnám fotózni valahogy... ahogy néztem Camponotus herculeanus lehet, mert ez a legnagyobb... legközelebb viszek cm-t is, hogy lemérjem, de tényleg nagyon szépek, nagyok, feketék, csak a potrohuk szürkés , most teljesen le vagyok nyűgözve tőlük, keresem a lehetőséget, hogy ilyen nekem is legyen, mert baromi jópofa, amikor azt látod, hogy egy ilyen monster a szájában visz egy nagyobb hangya-konkurenst...

amúgy most látom csak hogy milyen konkurencia van :
Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar (eladó)

a feleses üvegbe csak nedves vattát tettem és a kijáratot egy textildarab és egy befőttesgumival zártam el.
A kémcsőnél mivel zárod el a kijáratot?
Jól gondolom, hogy egy héten belül történnie kell valaminek?
Junge
member
member

Beitragvon acerola » 27. Jul 2006 13:27

A herculeanus és a lignipedra tudtommal nagyon hasonló. (A lignipedra királynő még egy kicsit nagyobb is) A könyvem szerint az egyik eltérés, hogy a lignipedra fényesebb. És mind a kettőnél a tor pirosas.

Egyébként nekem volt királynőm, de 1 nap alatt elpusztult. (mint már írtam) Hát az aztán brutál méretű volt.

A feles üveges konfigurációval az a baj, hogy a nedvesség nem lesz egyenletes. Mivel szellőzik az üveged a vatta előbb utóbb ki fog száradni. A kémcsőből is fogy lassan a víz, de legalább látszik hogy mennyi van benne.
A kémcsőben a lezárás egy vatta dugóval történik.
Egyébként petézni biztos elkezd a királynő, a lárvákig nem akar eljutni nálam az aminél csak vizesvatta van az üvegben...
acerola
member
member

Beitragvon Junge » 1. Aug 2006 13:47

Szia ismét!
Nos, nagy örömömre a feles üveg funkcionálni látszik, őfelsége lerakott két kupacot amit később egymásra hányt és most büszkén látja el anyai teendőit.... :)
Miért nem jut l a lárvákig? Mi történik a petékkel?

A vattapamacs persze szárad, ezért arra gondoltam, hogy szerzek injekcióstűt és néhány csepp vizet eresztek ismét rá.
Amig a "kicsik" ki nem kellnek nem is eszik semmit? Csak iszik? Vagy tegyek be esetleg egy kis vizes mézet?

Te nem adsz nekik semmit sem?

vissza a caponotus témához:
tuti, hogy camponotus de a potroha szürkés szőrzet alatt fekete, szal asszem camp vagus lehet.
Kár, hogy ilyenkor nincs igazán esélyem a királylányra..
hm, ha megyek némethonba, akkor hozok egyet az tuti. Atiéd miért adta fel? van valami tipped?

ui: a képedet a camponotus ligniperda-ről beraktam háttérnek annyira tetszik

üdv, Junge
Junge
member
member

Beitragvon acerola » 1. Aug 2006 16:00

Szóval, a lényeg az, hogy a nedvességet optimumon tudd tartani. Egész biztos meg tudod oldani a feles üveggel is. Csak melósabb. Én is adtam még vizet a kis üvegcsékbe és már van 1-2 lárva a petehalmok mellett. A kémcsőben viszont beavatozás nélkül minden jól látszik működni.
Apropó a Formica családnál megjelentek az első dolgozók. :)
http://www.antstore.net/viewtopic.php?p=31023#31023

Az injekciós tű jó ötletnek tűnik. Így ugyanúgy kialakulhat, hogy a vatta mellett nedvesebb, az üveg szája felé szárazabb a levegő. És a királynő választhat.

A Lasius niger és a legtöbb Lasius önnáló államalapító. Arra vannak berendezkedve, hogy gyorsan elrejtőznek és csak az első dolgozók mennek ki gyűjtögetni. A gyűjtögetés nagyon veszélyes ezért a királynők nem kockáztatnak. Úgyhogy nem jellemző a táplálékfelvétel. Egy kis cukros víz lehet hogy fogy, de nagyon kis mennyiségben. És vigyázz meg ne penészedjen és ne ragadjon bele semmi. Én egyik királynőmnek sem adtam eddig semmit. Most, hogy a dolgozók feltűntek lassan elkezdem az etetést, de a fiatal dolgozók is csak néhány hét után szokták elhagyni a fészket, tehát néhány hétig még ők sem gyűjtögetnek.

A Camponotus királynőm pusztulása rejtély. Én most ezt is a nem megfelelő páratartalomnak tudom be. (üvegben volt vizesvattával)
Leveleztünk erről Tigerrel, de nem volt más ötlet. 1 nap alatt elpusztult tehát valami nagyon nem jött be neki.

Sok szerencsét, acerola
acerola
member
member

Camponotus vs Lasius

Beitragvon acerola » 1. Aug 2006 16:21

Valami ilyesmit láttál? Itt jól össze lehet hasonlítani a Camponotus és Lasius méretét. :)
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
acerola
member
member

Beitragvon Junge » 16. Aug 2006 09:18

Szia Acerola!
Tegnap sikeres napom volt, két újabb királynővel gyarapodtam.
Nos a legrégebbi Lasius most tart a 18. napnál és kb olyan szinten tart ahogy neked is a képeiden csak épp feleses üvegecskében csücsül. Nagyon örülök neki.
Mostmár lassan az foglalkoztat, hogy mi lesz ha gyarapodik a fammilia. Hogyan lehet őket kitelepíteni? Arra gondoltam, hogy egy áttetsző műanyad csövet húzok az üveg szájára és a másik végét a leendő formicáriumba rakom és persze a kaját is majd oda, így egyre gyakrabban kell majd kijárniuk. De hogy a Királynő hogy fog kikerülni megszokott kis helyéről azt nem tudom elképzelni. Vagy csak egyszerűen borítsam ki? Ez nem tűnik valami jónak. Van ilyesmiben tapasztaladot?
(nagyon tetszik a messorod is, honnan van?)

Üdv Junge
Junge
member
member

Beitragvon acerola » 23. Aug 2006 17:44

A kiborítást nem tartom jó ötletnek. Rakd bele az üveget az új helyre, vagy kösd össze egy rövid csővel és előbb utóbb maguktól át fognak költözni, feltéve, ha az új helyen is megfelelőek a viszonyok. Ez a folyamat felgyorsulhat, ha a régi helyük egyre kevésbé felel meg számukra. pl: több fény, csökkenő nedvesség.

A messort a velencei hegységben találtam. Azóta már többször találtam messor fészket is, de ez egy megtermékenyített nőstény volt.
acerola
member
member

Beitragvon Junge » 30. Sep 2006 18:19

Kedves Acerola, Kedves mindenki!
A Juli 26-án begyűjtött királynőm, a hosszú reménytelennek tűnő várakozás után igazi meglepetést okozott. Főleg hogy már vagy egy 5 napja felé sem néztem...
Megszülettek az első kis dolgozók, 3man!!!
Sajnos a királynőt eddig nem tudtam beazonosítani és végig abban reménykedtem, hogy a kis dolgozókkal együtt könnyebb lesz.
Amint lehet készítek néhány képet és felrakom....
Acerola, veled mzu?
Üdv, Junge
Junge
member
member

Beitragvon Junge » 20. Feb 2007 18:58

Sziasztok!
Jó régen nem jártam erre, de amint látom rajtam kívül egy jó magyar sem.
Tavaly spontán szert tettem egy akkor még azonosítatlan királynőre a mezőn. Ősszel már 5 kis dolgozó volt a koloniában, de sajnos a telet csak a királynő élte túl. Idén újjult erővel vágok neki a hangyászásnak.

Nos, a hétvégén szert tettem a starter's set-re, valamint egy messor barbarus anyukára.
A Starter set-be az általam átteleltetett L niger kerül.
A Messort egyenlőre hagyom a kémcsőben és ha előrehaladok vele, akkor építek neki valami tutiságot. Addig is melegben van (neki min 25 fok kéne) és a páratartalom is megvan, ha minden jól megy.

Na, kb ennyi , nem szaporítom a szót, mert meglehet, hogy senki nem olvassa el....
(Szívesen tudósítok a történésekről, ha van kivel megvitatni.)

Üdv, Junge
Junge
member
member

Beitragvon Junge » 21. Feb 2007 18:35

Sziasztok!
Bár tegnap óta sem járt itt senki, mégiscsak bezsámolok , hátha jár valaki errefelé..
Tegnap a sok utánaolvasás okán, fogtam a messort és a kémcsőbe raktam még egy kis vizet (nedvességtartalom végett) és az egészet felrakta a fürdőszoba szekrény tetejére, avval hogy nem nyúlok hozzá egy hétig.
Persze, hogy nem bírtam ki, elég volt egy nap, hogy megszegjem a fogadalmam. (Főleg, mert annyit olvastam róla, hogy már zúgott a fejem estére)
Amint, lehúztam a kémcsőről a takaró alufóliát, látom, hogy minden rendben. Egy kis kupacot kerestem a szememmel, hátha egy nap is elég volt neki, de nem vettem észre semmit sem. Najó, akkor figyelem egy kicsit hosszabban gondoltam, amikor fogja magát és sebesen felkap egy kupac fehér izét (amit az előbb még nem vettem észre, annyira pici kis kupac volt) és egyből elkezdte felzabálni.
Szumma szummárum : a messor barbarusom, meghálálta a melegen tartást (25 C) és egy nap alatt lerakta a petéit, amit a türelmetlenségemnek hála , gondolom már el is fogyasztott... (
Tanulság: meleg, nedvesség és türelem kell!

A lassius n-t tegnap még beraktam a startes set aréna részébe kémcsövestül, azóta sem láttam. Azt mondják, hogy a Lassiusnak még sokal több türelem kell. Na, meg persze érdemes megemlíteni, hogy amíg a messornak most jár le a természetes téliálom időszaka, addig a lassius marcius közepéig vagy még tovább is húzná a lóbőrt.

Mára ennyi, üdv, ha van itt valaki... :)
Junge
member
member

Beitragvon acerola » 27. Feb 2007 18:43

Szia Junge. Nem jártam itt már egy pár hónapja.
A Messor nagyon érzékeny a zavarásra, mint már tudod. Én a helyedbe le is takarnám valamivel, hogy fényt se kapjon.
Az én messorom is csak úgy indult be, hogy fogtam mellé néhány lasiust és azokat nézegettem napi rendszerességgel, a messort pedig csak hetente vettem elő egy fiókból.

Nálam az a helyzet, hogy a kémcsövekből szép lassan elfogyot a víz és nem volt csere kémcsövem. Szóvel jól elszúrtam, víztartalék nélkül nem sokáig bírják. A formica-nál csak 1-2 dolgozó sínylette meg (náluk cseréltem leghamarabb) A Lasiust kinulláztam. A Messor-nál meg csak a királynő maradt. Most a hűtőben teleltetem őket...
acerola
member
member

Beitragvon Junge » 28. Feb 2007 12:13

Szia Acerola!
Nagyon figyelek, hogy ne zavargasam a kis messor királylányt, persze asszem ez a legnehezebb.
Ő most egy kémcsőben csücsül. A kémcső végében viztartály vattával. Az egész úgy 90 % ig betekerve alufóliába, szóval jó sötétben van. Ha meg akarom nézni akkor ebből kell kihúznom a kémcsővet.
Időnként (3 naponta ) csepegtetek neki még külön vizet, ami mindig eltűnik . Gondolom elpárolog. Tegnap raktam neki egy kis mézet is , de nem tudom , hogy hozzányúlt e , de ha nem az sem baj, sőt asszem inkább az a természetes.Hála a jó tartásnak van egy kis csomagocskája. Ha jól tudom kb 7-8 hét az első kis dolgozókig.
(Bár emlékszem Neked nem nagyon akart beindulni a dolog)
Szóval törekszem nyugalmat, nedvességet, meleget adni neki,amit egy kis kajával is megfejelek.

A Lassiusnak is adtam tegnap extra vizet és egy kis mézet, amit fel is hörpölt. Mivel Ő még tavalyi és ha jól tudom azóta sem evett, próbálom felhízlalni ...:) Tegnap már majdnem kijött az arénába, ahol van egy kis homok és anyag keverék, meg etetőtálkában ezaz.

Szerintem (legalábbis eddig) jó megoldásnak tűnik ha fecskendővel apró csepp vizet is adsz nekik, mert az párolog és egyben meg is lehet inni.
A hűtőt én biztosan kerülni fogm, mert szerintem az nem valami nyugodt hely. (zörög, ajtónyitás stb)
A Messort lassan elő kellene venned és valami meleg és párás helyre rakni, nem ? (pl fürdőszoba )

Várom a tudosítást, ha épp lesz miről.

Üdv és sok sikert addig is.

Ja, még valami: nagyon komoly a képed itt a forumban "big ant form Bali"
félelmetes, hogy mire képes a jó anyatermészet. Van több is? Neten valahol?
Junge
member
member

Beitragvon Junge » 4. Mär 2007 20:37

Sziasztok!
Messor barbarus: továbbra is egy kémcsőben csücsül a királynő a fürdőszoba legmagasabb polcán, egyre nő a peték száma, komoly kis kupac alakult ki lassan.
Lasius niger: Nagy szerencse, mert a királynő aki egyedül élte túl a telet és így 5 fürge kis dolgozót veszített lerakta első kis tojásait, fogalmam sincs hány lehet, de kevéske még.

Ha minden jól megy és a messornak és a lasiusnak is 70 napra van szüksége , akkor a messornak még kb 55-60napja, a lasiusnak meg 69 napja van hátra az első dolgozók megjelenéséig.
:)
Üdv
Junge
member
member

Beitragvon acerola » 6. Mär 2007 14:29

Szia Junge. Szerintem a Messort egyáltalán ne nyitogasd. Felesleges a víz becsepegtetésével stresszelend. Éld ki magad a Lasiusokon, azokat nem zavarja nagyon. A Messort meg legfeljebb hetente egyszer nézd meg.

Más. A hűtő azért van, hogy meglegyen a nyugalmi időszak. Az ajtó nyitogatás nem nagyon számít szerintem, mert az életfunkciók ilyenkor lecsökkennek és egyébként sem az a célom, hogy télen petézzenek.
A kémcsövet szerintem felesleges a fürdőszobába vinni. A belső mikroklíma a fontos és azt a vízoszlop elég párásan tartja, vagy legalább is van a kémcsőben remélhetőleg egy optimális zóna.

Lassan itt a tavasz...
acerola
member
member

VorherigeNächste

Zurück zu Diszkutálni általánosan