Hodne zábavy

zde můžete diskutovat o všem ostatním k tematu mravenci

Beitragvon Skippy » 20. Jan 2008 12:35

No umbratus sa mi moc paci , ten by som mozno spolu s fuliginosusom dokazal ako jeden z mala lasiusov mat doma (ostatne sa mi nepacia) , takze v tom pripade potom urobime nejaku vymenu ;) Prave stahujem Lasius niger co posielam ako darcek kamaradovi ale akosik sa im nechce do novej tuby , snad to do vecera stihnu...
Skippy
member
member

Land: Slovakia (sk)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon HUSTEJ » 27. Mär 2008 10:53

Zdar. Chtěl bych se zeptat jaký druh velikosti Lasius Niger je hodně málo agilní (umí co nejméně lozit po skle), abych mu nemusel vymýšlet nějaké zábrany z olejíčku, a tak. Předem díky
HUSTEJ
member
member

Land: Czech Republic (cz)

Beitragvon bidak » 1. Apr 2008 14:31

Lasius Niger je druh. Z rodu Lasius jsou, pokud se nepletu, všechny běžné druhy dobří lezci po skle.
bidak
member
member

Beitragvon Skippy » 1. Apr 2008 15:48

presne tak , lasiusy su vsetky dost dobre lezuce druhy ... vacsina malych druhov dobre lezie, skor maju problemy vacsie druhy ako nap. Formica moc dobre nedokaze liezt po lestenom skle , pokial nie je v stave "amoku" vtedy vylezie vsade :D ... ale za normalnych okolnosti na cistom skle moc nelezie (mam ich v akvariu)
Skippy
member
member

Beitragvon bidak » 2. Apr 2008 14:09

Prostě větší druhy jsou těžší a obecně mají horší horolezecké umění. :)
Jednou jsem pozoroval Messory lezoucí po kamenech a zatímco minoři krásně vylezli všude tak majoři naopak odevšad padali a různě se zasekávali. Rozdíl jako pěšák vs tank. :)
bidak
member
member

Beitragvon Fcstan » 10. Apr 2008 18:23

Tak také něco pro potěchu oka... dnešní odpolední svačinka :) A mimochodem jsou také skvělí lezci... i když do výšek se jim moc nechce (na 90% si vystačí s horizontální plochou :grin: )
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
Fcstan
member
member

Beitragvon HUSTEJ » 11. Apr 2008 12:23

Mám tu další otázečku. Vadí něčemu, když budu Svým mravencům přidávat larvy a vajíčka z venku z jiných mravenišť ? Samozřejmě kvůli rychlejšímu rozrůstání kolonie. Co to může ovlivnit a jak moc jim to ublíží. Díky všem
HUSTEJ
member
member

Beitragvon Fcstan » 11. Apr 2008 12:37

Když to bude stejný druh, tak uškodíš hlavně těm komu to vezmeš. A určitě bych když tak přenášel pouze kukly. Vajíčka a larvy jsou dost citlivě na manipulaci.
A když budeš míchat víc druhů, tak si v tomu uděláš pěknej guláš a nakonec zjistíš, že jsis moc nepomohl.
Podle mě neni nad přirozený vývoj. Vzhledem k tomu, že píšeš z venku, předpokládám běžné druhy pro naše podmínky a těm se daří i bez toho. Stačí krmit, zimovat a uvidíš, že to bude fofr ;)
Fcstan
member
member

Beitragvon HUSTEJ » 13. Apr 2008 18:52

Jde Mi o to, že Mám Lasius Niger a zdá se Mi, že se Mi strašně pomalu rozrůstají. Krmím pořád, podmínky mají dobré a Mám je už přinejmenším půl roku a nejvíc najednou Sem viděl 7 mravenců, ale většinou vidím tak jednoho či dva. Tak Sem jim chtěl trošku pomoct. A venku najdu na zahradě tak 100 mravenišť tohoto druhu. Tak bych jim mohl klidně nějaký pomocníky dodat. :-) Díky za rady
HUSTEJ
member
member

Beitragvon Skippy » 14. Apr 2008 16:49

Pridavat do kolonie potomstvo je mozne , ale NEODPORUCAM to pokial to nieje nutne ;) ,,, daju sa pouzit ked uz hovoris Lasius niger , tak iba kokony,larvy (vajicka budu zozrate asi) z kolonie lasius niger pricom sa zaviazujes tomu , ze ti v mladej kolonii budu volne pohebovat 2-3x vacsi robotnici ... :( , co je dost nepekne a neesteticke :D

ak chces naozaj pomoct , je mozne tam dodat male larvy z dospelej kolonie ktore sa hned zakuklia a tak nebude rozdiel velkosti az tak badatelny ... avsak pri takejto malej kolonii doporucujem MAX 2-5 lariev alebo nejake ine stadium , NIE viac (!)

ak mate napr. exoticku samicku a nedari sa jej odchovat potomstvo , je mozne pouzit potomstvo rovnakeho rodu z nasej prirody , napr. mate exoticky camponotus a tak tam mozte dat kokony nejakeho maleho druhu camponota z nasich koncin (campo fallax) , samicka ich vo vacsine pripadov prijme a tympadom pomozu rozbehnut koloniu ;)
Skippy
member
member

Beitragvon Fcstan » 16. Apr 2008 11:23

Půl roku tedy podzimní?... mi to nejde nějak do počtu... píšeš 7 a pak dva tři... předpokládám, že máš formikárium a těmi 1-2 myslíš venku. to je uplně normální. většina pečuje o potomstvo. Já mám kolonii o 100 dělnicích a venku se objevují také 1-2. Nepospíchej na ně. Oni ti za letošek vyvedou spoustu dalších.
Fcstan
member
member

Beitragvon HUSTEJ » 20. Apr 2008 13:05

Kolonii Mám z minulého roku z rojení. Ale pak tam byla taková nehoda s rezavým vetřelcem, který Mi je všechny zabil a teď je teprve necelý půl rok zase pozoruji. A dobu mezi tím Sem myslel, že jsou mrtví všichni i s královnou, tak Sem je ani nekrmil. Myslím, že to dost ovlivnilo maximální věk královny a zároveň i dost její zdraví. Musela si chudinka najít k potravě jen to co našla v zemině. Mám tam hlínu z venku, takže tam toho asi bylo dost. Ale stejně. Pak pravděpodobně nakladla další vajíčka a terpve když Sem spatřil dalšího mravence, tak Sem byl radostí bez Sebe a teď se o Ně starám jako Maminka. Ale rozrůstají se prostě strašně pomalu. Doufám, že královna je ještě naživu. :-( Těmi 1 - 2 myslím u Mě ve formikáriu. Vidím jich najednou opravdu strašně málo. Někdy jednoho, někdy třeba 3 a nejvíce Sem jich najednou viděl pouze 7. Mám formikárium spíše přírodního charakteru, aby hodně napodobilo podmínky venku, takže nevidím skoro nic co tam dělají. A ke sklu se ještě neprokopali, takže ani nevidím jak pracují. Musím jim prostě dát čas. Všem moc děkuju. Přeji hodně úspěchů.
HUSTEJ
member
member

Beitragvon Fcstan » 21. Apr 2008 07:07

A tak je mi to jasné. Když vidíš venku 2-3 tak to může být polovina všech, ale i desetina. Takhle nejde vůbec určit kolik jich je v hnízdě. Všichni se zdržují při práci uvnitř a když je to větší kolonie, tak ti co nemají co dělat a neni hlad, tak stejně lelkují uvnitř po chodbách. a nebo čekají na povel vyrazit ven pro potravu.
Skoro bych ti poradil pořídit si formikárium kde uvidíš co se děje uvnitř. Ono totiž 90 % se děje opravdu uvnitř. a ťěch 10% venku většinou když se krmí. Jsem přesvědčený, že by jsi byl cituji "radostí bez Sebe" stále a stal by jses závislákem jako ostatní. koukni semhle na L.niger. : Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar tam je vidět kolik jich je uvnitř a venku prakticky žádného nezahlédneš.
Fcstan
member
member

Beitragvon Fcstan » 21. Apr 2008 07:08

Fcstan
member
member

Beitragvon HUSTEJ » 29. Apr 2008 09:07

Zajímalo by Mě, jestli se dá Moje kolonie přestěhovat do jiného formikária. Máte někdo zkušenosti z vykopáváním mraveniště ? Mravencům určitě neublížím, možná budou trošku v šoku, ale metodu na to Mám. Ale vajíčka ani neuvidím, možná je vůbec nenajdu. Jestli to zvládnu, tak až bude čas, postavím nové formikárium a přestěhuji je. Jestli máte někdo rady nebo nápady, poraďte. Díky moc. Hodně štěstí všem
HUSTEJ
member
member

VorherigeNächste

Zurück zu Všeobecná diskuse