Hodne zábavy

zde můžete diskutovat o všem ostatním k tematu mravenci

Beitragvon Messorus » 4. Jan 2008 14:35

Ale nie. No ok, napisem sem postup. Ja si zoberiem už narezaný ytongovy kvader ako vidíte hore. Naňho nakreslím verzatilkou- tá je najvhodnejšia, má totiž tvrdú tuhu; obrysy komôrok a chodbyčiek. Pri tomto dbám na tvary a iné veci, mne osobne hlavne ide o prírodný tvar a normálny výzor, aby boli komôrky rovnako velké, rovnaké veľkosti a hrúbky stien medzi nimi a podobne blbosti, ktoré vojdu do oka keď sa prechádzate po dne komôrok a pozorujete obyvateľov. Potom si zoberiem šrobovák a po jeho koncovej ploche ho zapichnem na začiatok buduúceho hniezda, na okraj toho miesta kde som vyznacil zaciatok a hlavnú chodbu. Tam zvrchu zapichnem ten konček, a dvakrát po jeho rúčke zvrchu poklepkám dlátom. To tam spraví takú malú štrbinku, a takto vyťukám celý obvod vnútrajška. Potom začnem iným dlátkom tukať z určitého uhlu a tak odlietajú celé kusy z budúcej komôrky... Tak sa dostávam do určitej hĺbky, ale neodstraňujem tak časti ktoré nechcem, lebo tomu zabraňuje ryha ktorú som vyťukal po obvode a spravila prasklinky 2mm do hĺbky... Potom si pomáham hladkou plochou šrobováka a tak, všetko vyťukám a upravím do požadovanéj hľbky a tvarov. No bolo toto zložité, a bude to tažké na prečitanie a pochopenie, ale nevadí...
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
Zuletzt geändert von Messorus am 4. Jan 2008 14:42, insgesamt 1-mal geändert.
Messorus
member
member

Land: Slovakia (sk)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon Messorus » 4. Jan 2008 14:37

Toť asi vše.... A ako pozerám, dalo sa to aj čítať...
Messorus
member
member

Beitragvon Skippy » 4. Jan 2008 20:17

No tak ahoj !

...idem sa aj ja vyjadrit aby som nevyzeral ako neaktivny clen fora... no
je samozrejme ze clovek bez skusenosti a bez odbornejsieho dohladu nemoze hned na zaciatku chovat exoticky druh , sice niektore sa nechovaju tazko , ale ak sa chovatel dostane do neprijemnosti , vzdy je umrtie neexotickeho druhu horsie ako ked umre nejaky obycajny druh tunak z vonku :)

Teda ja osobne suhlasim s bidakom , teda doporucujem bud ten Camponotus ligniperda alebo Messor barbarus, popripadne iny podobny druh z tychto kategorii. Ak by si chcel mozem ti poslat Lasius niger koloniu zdarma ;):)

Ja mam vyrobu ytongu uz trosku viac prepracovanu a teda viacej obrabam ytongovu tehlu. Okmre ineho je samozrejmostou ze ju pred tym dobre preplacham pod horucou sprchou aby bola mäksia a tak sa s nou lepsie robi, a taktiez po nejakom tom useku ju znovu preplacham. Ked ytong navlhne , su na nom krasne vidiet vsetky vady a tahy srobovakom a dlatom, takze pri tomto systeme je odstranovanie kozmetickych chyb automaticke a velmi kvalitne ;):) . To co robi messorus , tie 2mm obijanie okrajov komor a chodieb do hlbky, ja to robim rovno pol cm , alebo skoro priblizne podla hlbky pripravovaneho hniezda. Vzhladom na to ze je ytong po osprchovani pekne mokry , nieje problem a nie je narocne to lahko vylupat von :)

To jest asi vse , otazky prijimam ;)

Skippy
Skippy
member
member

Beitragvon HUSTEJ » 5. Jan 2008 09:44

Strašně moc děkuju za rady všem. Nastíním Vám Svůj problém ještě vzevrubněji a potom to třeba nějak vyřešíme. Mám formikárium o rozměrech 30x30x100 cm. těch 100cm je dlouhé. A k Němu hadičkou připojené další 80x80x2 cm které Mám na zdi a nedovedu si představit tohle sundávat a přenášet do sklepa, který je 100 metrů daleko. Proto Jsem chtěl tropický druh, který nepřezimuje. A nechci to Svoje formikárium někam schovat a rozjet maličkou kolonii v nějakém novém. Do budoucna bych chtěl totiž co možná nejpočetnější kolonii. Byl bych velice rád kdybych sehnal druh který nebude náročný a bude tedy velikostí alespoň jako Lasius Niger. A kdykoli prostory nebudou stačit připojím klidně další nádrž. Zkuste Mi prosím někdo poradit ještě jednou s tím druhem. Pokud to bude opravdu problém tak asi odpojím jednu nádrž a rozjedu Lasius Niger i když nevim kde je teď seženu. Odsud z Antstore za 2.90 EURa. :-DDDD Jinak přeji hodně štěstí. Čaauuu
HUSTEJ
member
member

Land: Czech Republic (cz)

Beitragvon HUSTEJ » 5. Jan 2008 09:50

Aha Skippy se Mi nabídl, že Mi je kdyžtak pošle. To je velice šlechetné. Ještě zkuste poradit a kdyžtak bych opravdu nebyl proti Skippy. Nechce se Mi totiž, pokud tedy neseženu tropický druh, čekat až do rojení. Zatím strašně moc děkuji.
HUSTEJ
member
member

Beitragvon Skippy » 5. Jan 2008 09:59

Bude mi luto ta sklamat ale pre tak velke formicarium jedine koloniu z vonku a vonku to 3x exoticky teraz nevyzera :P ,takze taku velku exo koloniu je drahe dostat ;) ... ked tak nejaku nasu z vonku, ale ta potrebuje zimovat a to jest preniest terarko aspon na ten balkon cez zimu ak nie inde :)

Moja Lasius niger co mam v krabici na balkone (uz som ich mesiac nevidel mozno aj zamrzli :lol: ) kde teraz zimuju ma kralvonu , asi 30 robocnic a larvy ... vcelku dobre na zaciatok ;)
Skippy
member
member

Beitragvon HUSTEJ » 5. Jan 2008 14:28

Hmmm. To Mě moc netěší, ale budiž. Každopádně bych je stejně musel dát do toho 30x30x100 cm. A to je dost velké. Ale v přírodě mají mnohem víc místa, takže jim to vadit nemůže, ale bude trvat strašně dlouho než to vůbec celý prozkoumají. Natož než to osídlí. Tak možná za pár let. :-) Tak to Já si teď najdu čas abych ho dodělal a připravil. A kdyžtak se třeba nějak domluvíme. Ano ? Zatim strašně moc díky. :D
HUSTEJ
member
member

Beitragvon Ludek » 7. Jan 2008 19:25

Ahoj.Chovám naše druhy mravenců spoustu let a podle mých zkušeností nepotřebují nutně nízkou teplotu k zimování.Jen potřebují krmit ale pouze
cukry a vodu ,hmyz až po zimním slunovratu.Tímto způsobem vám kolonie narozte rychleji.Mam to vyzkoušené u L.niger,L.flavus,C.ligniperta,F.fusca,M.rubra,L.acervorum.Přeji hodně uspěchů.
Ludek
member
member

Beitragvon Bulvic » 8. Jan 2008 09:14

Luděk: Ahoj, to je zajímavý. Během té doby, co je krmíš jen cukry, tak královna klade vajíčka? A odkdy jim dáváš tuhle "dietu"? :lol:
Bulvic
member
member

Beitragvon Ludek » 8. Jan 2008 11:07

Nejlépe to poznáš u Camponotů.Tam se během srpna dolíhnou poslední kukly
a nový larvy už se nekuklý.V té době uš je zbytečné jim dávat hmyz, žerou jej jen omezeně.Lasiusi v omezené míře kuklí pořád, ale dávam jim pauzu od září aby sy odpočali.Mirmyky a leptothorax žádnou pauzu nedělají sou to příliš prymitivní druhy,ti krmí larvy i při nízkých teplotách.Když nekrmíš hmyzem tak matka neklade, ale camponoti stejně začnou aš po slunovratu a skončí v červenci. Získáš tak 3 generace dělnic místo 2, první cam.se ti začnou líhnout již v dubnu.
Ludek
member
member

Beitragvon Bulvic » 8. Jan 2008 11:28

A během té doby je máš při jaké teplotě?
Bulvic
member
member

Beitragvon Ludek » 8. Jan 2008 15:41

Normálne v pokojové asi tak 22,ale nenahřívam je.
Ludek
member
member

Beitragvon Skippy » 8. Jan 2008 16:05

Ja som tiez robil pokusy na tomto principe a zistil som ze u lasius niger je hibernacia "nepotrebna" ... resp. kralovna kladie vajicka a larvy sa normalne vyvijaju. Co sa tyka Camponotov , testoval som to na pre mna najlepsie dostupnom Camponotus vagus. Aby som nemrhal samickami , vyskusal som to na dvoch. Bohuzial , obe po kratkom casovom useku po zacati kladeni vajicok na jar zomreli ;)
Skippy
member
member

Beitragvon Bulvic » 8. Jan 2008 16:49

Tohle mě docela překvapuje, všude jsem četl, jak je hibernace potřebná a neodkladná...
Bulvic
member
member

Beitragvon Ludek » 9. Jan 2008 09:13

C.vagus je pro mne nedostupný, ty sem nechoval,ale u C.ligniperda to funguje.Nevím však jak se to odrazí na jejich dlouhověkosti, asi se nedožijí tak vysokého věku.Já měl zatím dost divoký život,samý stěhování,rodina atd.
tak sem vždy v kolonie když už byli příliž velké a začínali se rojit vypustil na svobodu.Camponoty sem takhle choval 5 let a v pohodě.Ted sem se snad usadil a plánuji si ponechat kolonie až do konce.Bydlim nyní v baráku kde v zimě klesá teplota v pokoji kde chovam mravence i na 5 stupnů když 2 dny nezatopim a když topim tak je tam 12 tak mam hibernaci vyřešenou
Ludek
member
member

VorherigeNächste

Zurück zu Všeobecná diskuse