Tropické a subtropické druhy

Zde si můžete vymenovat své chovatelské zkusenosti

Tropické a subtropické druhy

Beitragvon utukku » 12. Aug 2010 19:33

Zdravím všechny, chová zde někdo tropické a subtropické druhy? Uvítal bych výměnu zkušeností atp. Hlavně mě zajímají druhy Platythyrea cribrinoda, Myrmecia pavida a Paraponera clavata.
utukku
member
member

Land: Czech Republic (cz)
Danke bekommen: 0 Danke

Re: Tropické a subtropické druhy

Beitragvon neryspider » 30. Aug 2010 21:35

já mám jen Camponotus maculatus, Camponotus cf hova a 7 neurčených druhů z poslední dovolené v Thaisku takže nic moc :)
neryspider
member
member

Beitragvon Messorus » 5. Sep 2010 19:41

Môžem Ti povedať že keď budeš ďalej chovať, zbierať skúsenosti a vystriedaš X druhov, je možné že nakoniec zistíš že toto ani nie sú druhy ktoré vlastne chceš :D Ale nie
Ono u týchto druhov sa dá povedať, že čím väčší, tým ťažšie sa chová. Ponerinae prirodzene ako je Platythyrea a Paraponera dosť zožerú, ale Platytherea je doslova pazrava, ten mravec udajne zozerie aj viacero kobyliek, myslim koloniu za den.....
Paraponera sa chovat da, aj Myrmecia. O tej Platytherey som cital tuto na anglickom fore len tolko, ze je proste strasne zrava, ale strasne.
Ale teraz k tej Myrmecia a Paraponera. V podstate sa tie mravce nechovaju nejako narocne, ale treba splnit ich naroky na potravu, hniezdo, zariadenie areny. Dostatocna teplota, vlhkost vzduchu ale hlavne jeho vymena. Dostatok potravy a tak. K takymto druhom sa treba ale dopracovat skusenostami... Az skuseny clovek ich dokaze chovat bezproblemovo.
Messorus
member
member

Land: Slovakia (sk)

Beitragvon utukku » 15. Sep 2010 12:49

Messorus hat geschrieben:Môžem Ti povedať že keď budeš ďalej chovať, zbierať skúsenosti a vystriedaš X druhov, je možné že nakoniec zistíš že toto ani nie sú druhy ktoré vlastne chceš :D Ale nie
Ono u týchto druhov sa dá povedať, že čím väčší, tým ťažšie sa chová. Ponerinae prirodzene ako je Platythyrea a Paraponera dosť zožerú, ale Platytherea je doslova pazrava, ten mravec udajne zozerie aj viacero kobyliek, myslim koloniu za den.....
Paraponera sa chovat da, aj Myrmecia. O tej Platytherey som cital tuto na anglickom fore len tolko, ze je proste strasne zrava, ale strasne.
Ale teraz k tej Myrmecia a Paraponera. V podstate sa tie mravce nechovaju nejako narocne, ale treba splnit ich naroky na potravu, hniezdo, zariadenie areny. Dostatocna teplota, vlhkost vzduchu ale hlavne jeho vymena. Dostatok potravy a tak. K takymto druhom sa treba ale dopracovat skusenostami... Az skuseny clovek ich dokaze chovat bezproblemovo.

No, já je už všechny chovám:-), chtěl jsem spíše výměnu zkušeností s možnými chovateli, je zajímavé, že v Česku a asi i na Slovensku moc lidí tropické druhy nechová, ačkoli mi připadají na chov lehčí než naše. Co se týče Platythyrey je opravdu žravá, jako všichni draví Ponerinae, má totiž obrovské a neustále se cpoucí larvy. Myrmecia (mám M. pavida) je v pohodě, když se dodrží základní podmínky chovu (hlavně vyšší teplota a prostor).
Dovolil bych si nesouhlasit s tou Paraponerou, můj názor je, že to je nejtěžší mravenec na chov: vyžaduje stálé teploty a vlhkost, hodně rozmanité potravy, má strašně dlouhý vývin a královny jsou (oproti jiným druhům) docela "křehké". Jediný mně známý úspěšný chov je v insektáriu tuším v Cincinnati, kde ale začínali s kolonií cca 500 jedinců, já začínal s královnou a pěti dělnicemi a zatím se mi moc nedaří:(
utukku
member
member

Beitragvon Messorus » 19. Sep 2010 19:47

No s tymi Paraponerami, to je tak vselijako, niekto pise tak druhy tak. Pri takej sklerotizaci, mam jednu preparovanu kralovnu doma, by som nepovedal ani ze su krehke ale tak neviem, ja som ich zatial nechoval. Ale vsetky Ponerinae co som mal, tych par, by som povedal ze su dost odolne a tvrde, a aj tie co mam v zbierke...
No a co takto uploadnut sem nejake tie fotky a napisat konecne nejaky toppic o exoticoch aspon ku nam na forum.mravce.info ? Inac super, netusil som ani ze tieto ants niekto v Cecach vobec ma!! Myslim Platythereu a Paraponeru. Ako si ich ale ziskal?? Vies, pri tych cenach, a ze nie si z Nemecka predpokladam :D Inac super, som velmi poteseny ze niekto ma aj tu Platythereu...
Messorus
member
member

Land: Slovakia (sk)

Beitragvon utukku » 23. Sep 2010 11:15

Díky za odpověď, teď jsem v práci, takže se nemůžu moc rozepisovat, fotky bych udělat mohl, záleží jen na volném čase, kterého mám málo, všechny mravence jsem zakoupil v různých e-shopech v Německu, ceny jsou vysoké, ale srovnatelné např. s trochu vzácnějšími terarijními zvířaty. Tu "křehkost" jsem myslel v přeneseném slova smyslu jako citlivost na nevhodné podmínky. Na mravce.info se podívám, československé;-) weby o mravencích moc nesleduji, protože málokdo má tropické druhy.
utukku
member
member

Beitragvon utukku » 14. Feb 2011 20:41

Nějaké fotky a video Platythyrea cribrinoda jsem dal na fórum v angličtině: viewtopic.php?f=130&t=13993&start=0
utukku
member
member

Zurück zu Chovatelské zkušenosti