problem

problem

Beitragvon dejvid » 11. Jun 2009 20:56

pozdravljeni!
moje izkušnje z gojenjem mravelj so omejene na "ne stoj in ne sedi na mravljišču!!!" :?
sicer se že nekaj časa ukvarjam z teraristiko, vendar se mi tudi mravlje zdijo zanimive živali in bi rad svoje obzorje razširil tudi na ta del živalskega sveta.
Za to sem se že nekaj časa trudil priti do matice oz. kolonije da bi začel s to zvrstjo vivaristike. Enkrat mi je sicer uspelo poloviti matico z nekaj delavkami, vendar še nisem imel dostopa do neta ,in je bilo moje znanje s tega področja zelo skopo, zato se je cela kolonija preselila v "večna lovišča" :oops:
Vendar nisem obupal in ko sedaj ko imam internet sem si malo razširil obzorje na tem področju, spomladi pa se mi je nasmehnila tudi lovska sreča in sem na svatbenem letu ulovil parček sredi parjenja. 8)
matici sem uredil formikarij v epruvetki, in kmalu je izgubila krila, pred nekaj tedni pa sem opazil tudi drobne bele pikice ki jih je skrbno pazila. Moji sumi da je paritveni ples potekal uspešno so se potrdili in pred nekaj dnevi sem opazil že drugi stadij razvoja prvih prebivalcev moje kolonije!
Vendar pa sem opazil, da je čepek iz vate, ki pokriva vodni del epruvetke prekrit z plesnijo, in ker so v formikariju že jajčeca je ne upam zamejnati, saj se bojim da bi poškodoval jajčeca oz. bi preveč vznemiril matico in bi zato šlo vse skupaj v nič... :?
v prejšnji temi sem že zasledil nekaj o plesni v epruvetki vendar nič ni pisalo kako ukrepat v takem primeru, zato bi bil hvaležen, če bi mi kdo svetoval kako naj ukrepam. hvala!
dejvid
newbie
newbie

Land: Slovenia (si)
Danke bekommen: 0 Danke

Re: problem

Beitragvon mpir » 13. Jun 2009 21:08

Sploh ni panike! Ta plesen naj te ne skrbi. Največkrat niti ne gre z aplesen ampak za izločke matice, ki pa za razvoj kolonije niso nevarni. O selitvi ne rabiš premišljevati, vse kar naj te skrbi je to, da bo matica dobila dovolj miru, da bo lahko nemoteno vzredila prvo generacijo delavk.

Mogoče nam zaupaš za katero vrsto gre?

lp
mpir
member
member

Beitragvon dejvid » 15. Jun 2009 12:14

ok, hvala! glede vrste, žal nimam pojma... :oops: je veliko pribl. 6-7mm in je svetlo rjavkasto oranžna, če ti kaj pomaga... pa če pogruntaš še lahko meni poveš... imam pa zaj še eno, in sicer iz primorske, ko smo bili na terenskih vajah, sem na tleh kjer smo počivali naenkrat zagledal ogromno mravljo( :shock: ) in mi je blo takoj jasno da bi to lahko bla matica.... no, ko sem jo prinesel domov in jo dal v epruveto, je po dveh dneh že imela jajca.... 8) ta pa je črna, na začetku zadka rahlo rdečkasta in velika nekje okrog 2cm... upam, da ti opisi kaj koristijo...
dejvid
newbie
newbie

Beitragvon mpir » 17. Jun 2009 22:56

Žal bolj malo. Vsaj poddružino lahko poveš? Mogoče za pomoč tale link: Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbarčanje
Prva kraljica je dokaj majhna, vendar tvoj opis nikakor ne zadošča za kakršno koli določanje. Lahko narediš vsaj kakšno fotko?
Pri drugi gre mogoče za kraljico iz rodu Messor, vendar bi morala biti kakšen mm manjša. Spet, fotke bi pomagale!!! ;)
mpir
member
member

Beitragvon dejvid » 18. Jun 2009 20:58

glede slik je tak, da nimam dovolj dobrega fotoaparata, zato so slike meglene in tako neuporabne... :cry: žal! sem pa malo pogledal slike mravelj na linku, ki si mi ga dal in pa na antstore, kjer so slike kolonij, ki jih prodajajo in sem prišel do tega, da bi mala matica lahko bila vrste Lasius flavus (Yellow Meadow Ants) (shop/product_info.php/info/p583_Lasius-flavus--Yellow-Meadow-Ants-.html), velika matica pa je najverjetneje Camponotus ligniperda (shop/product_info.php/info/p1073_Camponotus-ligniperda.html).
nisem pa 100%... ima kdo kaj izkušenj s temi vrstami?
dejvid
newbie
newbie

Beitragvon mpir » 18. Jun 2009 23:26

Glede na to, da si pisal, da je prva kraljica velika velika 6-7 mm verjetno ne gre ya Lasius flavius. Te so večje - 11-12 mm. Camponotus ligniperda je največja mravlja v Sloveniji pa tudi v Evropi. Tako da mogoče imaš prav glede te. Problem s Camponotusi je, da so dokaj zahtevne glede hrane. "Problem" pa je tudi, da se kolonija številčno zelo počasi veča. Vsekakor pa zelo zanimiva mravlja, ki ti bo prinesla veliko veselja pri opazovanju prav zaradi svoje velikosti.
mpir
member
member

Beitragvon dejvid » 19. Jun 2009 09:31

(shop/product_info.php/info/p583_Lasius-flavus--Yellow-Meadow-Ants-.html) tukaj piše, da je matica velika do 8 mm... jaz moje nisem natančno meril... :? lahko malo več napišeš glede problemov s prehrano Camponotusov? :shock: glede števila pa ni problema, manj jih je, manj jih lahko pobegne... :twisted:
dejvid
newbie
newbie

Beitragvon dejvid » 19. Jun 2009 09:36

shop/product_info.php/info/p583_Lasius-flavus--Yellow-Meadow-Ants-.html)tukaj piše, da je matica velika do 8 mm... jaz moje nisem natančno meril... :? lahko malo več napišeš glede problemov s prehrano Camponotusov? :shock: glede števila pa ni problema, manj jih je, manj jih lahko pobegne... :twisted:
dejvid
newbie
newbie

Beitragvon mpir » 20. Jun 2009 16:03

No glavni problem je, da zahtevajo zelo raznoliko hrano. Osebno sem ugotovil, da so dokaj izbirčne. Seveda pa ne gre vse posploševati. Tudi med kolonijami iste vrste obstajajo razlike.
mpir
member
member

Beitragvon dejvid » 20. Jun 2009 19:23

kaj pa glede prostora? ko bo matica ustvarla kolonijo jih nameravam imeti v displeju... kaj jim naj nasujem noter, pa kolko? arena zraven je obvezna? pa kak velika bi naj bla? kak maš ti urejene formikarije?(se opravičujem za toliko vprašanj :oops: ) kakšna slikica bi bla tui dobrodošla...
dejvid
newbie
newbie

Beitragvon mpir » 25. Jun 2009 20:50

Displej, ha? Hmmm, tko je, prvo pravilo vsakega formikarija je "think expendable". Tako da karkoli delaš vedno pusti eno luknjo fraj, da lahko kaj novega nanjo priklopiš. Seveda na začetku človek ne pomisli, vendar pa se kolonije hitro povečajo in selitev je za mravlje dokaj stresna, tako da takrat dodaten prosti priključek še kako prav pride. Če boš delal displej za Campote mora biti predvsem dovolj širok - beri 2 - 2,5 cm.
Pripravi jim mešanico peska in gline z nekaj malega zemlje. Po možnosti ne uporabi zemljo za rože, ker ta že vsebuje insekticide in pesticide tako da ni primerna. Priporočam, da se mešanica "prekuha" v pečici, tako da se uniči vse potencialne parazite. Arena je seveda obvezna, ker drugače kot v areni niti ne vem kje bi lahko ponujal hrano mravljam. Samo displej ne bo dovolj. Povezava in arena je v tem primeru nujna. Če bi imel celotno kolonijo v akvariju, bi že akvariji sam bila nekakšna arena.
Glede slikic... veliko materiala je v Antstorovi galeriji pa tudi drugje na spletu. Seveda je tu veliko prostora za lastno kreativnost.
mpir
member
member

Beitragvon dejvid » 26. Jun 2009 18:58

moja kreativnost tak al tak pride v poštev :wink:, rad pa bi se prej prepričal da nebom kake bedarije naredil...no, glede arene pa displaja sem razmišljal tako, da bi predvsem za tisto manjšo vrsto naredil tako, da bi displej bil nekoliko večji, in bi ga s podlago zapolnil le do ene tretjine, zgornji del pa bi bil nekakšna arena, kjer bi še bili kakšni manjši kamenčki in vejice, da bi bilo več prostora za gibanje, zato me zanima glede prostora, če bi morda takšna postavitev zadostovala... (seveda bom pa še upošteval nasvet in še mel kakšno rezervno lukno...) kaj praviš na to?
dejvid
newbie
newbie

Beitragvon dejvid » 29. Jun 2009 20:47

!!!!!! pri matici za katero sumim (še vedno pa nisn ziher) da je vrste Lasius flavus (Yellow Meadow Ants)sem danes opazil dve delavki!!!! končno!!! :D :D :D :D :D :D :D :D sta taki drobni pa svetlo rumeni!!!!
kaj jim lahko dam že kaj za jest? pa kaj?
dejvid
newbie
newbie

Beitragvon mpir » 30. Jun 2009 22:11

Arena je zakon. Ne glede na to, kakšen je formikarij, enostavno potrebuješ prostor, kjer mravljam ponujaš hrano.

Pa seveda čestitke za prve delavke!!! :D Če sta delavki svetlo rumeni, potem je to najverjetneje res Lasius flavius, seveda pa je dejstvo, da so delavke na začetku vedno svetlejše barve in v nekaj dneh potemnijo na dokončno verzijo odtenka.

V glavnem poskrbi, da bodo imele dovolj vlage in vode pa seveda nekaj sladkega in proteine za zarod. Če nimaš muh ali pajkov pri roki probaj z tuno ali rumenjakom od trdo kuhanega jajca. ;)

lp
mpir
member
member

Beitragvon dejvid » 1. Jul 2009 12:54

ok! hvala!!! :D ful sem navdušen nad "mladički"... se pravi dobijo kako kapljico medu pa kakšnega mikro črička al pa mušico! hvala... zaj pa se morn počasi podat v lov na rdečo folijo...
dejvid
newbie
newbie

Zurück zu pomoc za zacetnike