Szeretettel köszöntöm a magyar vendegeket

Itt beszélgethet általánosan, a hangyák témájáról

Szeretettel köszöntöm a magyar vendegeket

Beitragvon zsifko » 4. Mär 2005 14:32

Kedves magyar hangya barátok,

Itt a nemzetközi Antstor portálban megtalál mindent ami a hangyák tartásához szükseges.

Szeretettel köszöntöm a magyar vendegeket es a portál használoit. En remelem, hogy itt mindent megtalálnak amit a hangyákrol tudni akarnak.

Üdvözlettel Elisabeth
zsifko
newbie
newbie

Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon higi24 » 12. Jan 2006 09:16

Üdv mienkinek!
engem érdekelne, hogy kolóniát szállítanak e Magyarországra, és ha igen, az mely fajtáknál lehetséges.

kösz előre is az infót. :toilet:
higi24
newbie
newbie

Land: Hungary (hu)

Beitragvon acerola » 30. Jan 2006 17:00

Nem nagyon beszélnek magyarul szerintem a boltban.
De az angol leírásból kiderül, hogy az egész EU-n belül szállítanak. Tehát szállítanak amiből van. Ezeket zöld sávval jelölték a hangya leírásánál.
Ha levélben tudják feladni, akkor 10EUR a szállítási költség.
Egy kis kolóniát kémcsőben feladnak levélben is. Azt nem tudom, meg kell e várni, hogy elmúljanak a mínuszok. :)
acerola
member
member

Beitragvon tiger » 30. Jan 2006 19:05

Üdv,
szállítanak minden fajtát, de a magasabb rizikó osztályba tartózóaknál nyilatkozatot kell kitölteni, hogy tisztában vagy-e az ökológiai veszélyekkel.

Ezen kívül mínusz hőmérséklet mellett semmilyen fajt nem szeretnek elküldeni, kivéve néhány európait, de azokat is csak saját felelősségre - vagyis nem köthetsz biztosítást. Mellesleg más hangya boltok ilyenkor egyáltalán nem szállítanak és én sem feltétlenül ajánlanám, már csak azért sem mert azok a fajok amelyek bírják a hideget, pont áprilisig téli álmot alszanak és meg se moccannak.

tiger
tiger
member
member

Beitragvon Junge » 4. Jul 2006 14:13

Sziasztok Hangyások!
:)
Én ma hajnalban fogtam be egy családot és utána keveredtem ide, hogy beazonosítsam!
ha minden igaz akkor: lasius flavus
Hyperlinks sind nur für registrierte Nutzer sichtbar
nagyon aranyosak!

Nekem korábban méheim voltak, ezért remélem, hogy ha a királynőt nem is találtam meg (bár meglehet hogy így is megvan) , ettől függtelenül a tojásokból tudnak királynőt nevelni.

Ha valaki erre jár, legyen szíves adjon tanácsot, vagy ha épp kicsit később jön akkor szívesen beszámolok, hogy hogy alakult a dolog.
:)

Üdv, Budapest-Vácról
Junge
member
member

Beitragvon tiger » 5. Jul 2006 01:13

Üdv Junge,

sajnos hangyáknál ez nem működik - néhány trópusi egzotikus fajt leszámítva. A lasius flavius kolóniákban pontosan egy királynő van, az a többiekkel ellentétben majdnem fekete és sokkal nagyobb, így könnyű kiszúrni. Bizonyos fajoknál az ugyan megint csak működik, hogy a tojásból kifejlődő ivaros egyedek a fészken belül párzanak, de a lasiusoknál ez két okból sem megy: egyrészt ők vérfertőzést soha nem követnek el, másrészt csak levegőben hajlandóak párzani.

tiger
tiger
member
member

Beitragvon Junge » 5. Jul 2006 08:24

Kedves Tiger!
Köszönöm gyors válaszodat/segítségeset!
Tegnap óta nagyon szép rendet raktak a kb50*50 és 35 magas kis insectáriumban. Igazán gyors és szép fejlődés.
Válaszod szerint akkor nem marad más mint:
1. visszamegyek a mezőre és addig túrom a földet amíg meg nem találom az öreg hölgyet.
sajnos ez elég időigényes és egyáltalán nem biztos, hogy a végén sikeres vállalkozás, mert a fészkük kb 70*70-es területen terül el. Vagyis kis kezemmel szépen lassan szét kellene szednem a rögös földet és túrni-túrni-túrni
Hol érdemes keresni? Gondolom a legközepén, legalul. Tudsz valami spéci módszert? (És honnan tudhatom néhány nap után , hogy kis transzferembe az öreg hölgy is belecsöppent?)

2. Használom a hitelkártyám és rendelek egyet itt.
Ebben meg az a rizikó , hogy mi van ha rosszul azonosítottam be és nem lassius flavius? :)
Az új királynőt a hangyáknál is szoktatni kell egy féligzárt kisketrecben néhány napig mint a méheknél? Vagy megkapom postán és usgyi be a tömegbe?

Neked is van kolóniád? milyen ? képek?

Üdv és mégegyszer köszi a segítséget!
Junge
member
member

Beitragvon Junge » 5. Jul 2006 10:40

Kedves tiger,
nos, vettem magamnak a fáradtságot és elolvasgattam itt a forumban hogy hogyan is néz ez ki az én esetemben.
Ha jól értettem mindent akkor:
legjobb lesz ha visszaviszem őket oda ahonan hoztam, hisz egy másik királynő nem segíthet nekik, csak megölnék
Illetve azt a lehetőséget, hogy a befogás helyén kutassam fel a királynőt, nos, ezt elvetem, mert ezt egy kicsit környzetkárosítónak tartom.

Szóval valszeg visszaviszem őket, érdekes volt , szép volt.
Na, és beszerzek egy kis csapatot itt, vagy esetleg Magyarhonban valahol.

VAn esetleg javaslatod?
Köszi, Junge
Junge
member
member

Beitragvon tiger » 5. Jul 2006 15:30

Most éppen mindenhol rajzanak a hangyák még a városokban is. Ha már tudod, hogy mit kell keresned, nem is olyan nagy mutatvány egy újdonsült királnyőt találni. Hangyabolyt feltúrni pedig már csak azért sem erdemes, mert a királnyő akár méteres mélységben is lehet ilyen melegben és a fekete földben nem is könnyű észrevenni. Az én tapasztaltaim szerint kezdőként gyakorlatilag soha nem fogod megtalálni. Bizonyos évszakokban, bizonyos napszakokban, bizonyos hőmérséklet és páratartalom mellett lehet tudni, hogy nagy valószínűséggel a felszín közelében vannak, de úgy sem egyszerű.

tiger
tiger
member
member

Beitragvon acerola » 24. Jul 2006 15:06

Junge: Nekem lehet hogy lenne felesleges Lasius királynőm. Keress meg PM-ben ha érdekel.
acerola
member
member

Beitragvon Junge » 26. Jul 2006 07:30

Acerola! nagyon kedves vagy, köszi.
Legútóbbi ittjártam óta kétszer is gyűjtöttem különféle királynőket, de sajnos elpusztultak.
Gondolom valamit nagyon rosszul csinálok.. (stressz, nedvesség )
persze, most is azért jöttem mint mindig, hogy tanuljak egyet s mást a hangyákról... szóval rohanok hogy olvasgashassak...

Üdv, és köszi mégegyzser
ui: leginkább valamilyen hatalamas fekete hangyákat szeretnék (pl messor b.) , ha valaki tudja idehaza segíteni...
Junge
member
member

Beitragvon acerola » 26. Jul 2006 10:32

A kémcsöves tartást ajánlom kezdő királynőnek. A páratartalmat úgy jobban tudja szabályozni. Ugyanis ő dönti el melyik részére teszi az utódokat. Nekem is vannak lasius királynők kis befőttesüvegben és kémcsőben is. A kémcsöves előrébb tart már vannak lárvái a többi pedig még csak petéknél tart. Ha tudsz szerezni kémcsövet, akkor néhány kémcsőért cserébe adok bele lasius királynőt petével. :) Mert én már kifogytam a kémcsövekből.

Sok helyen találkozhatsz a kémcsöves tartás leírásával, de magyarul még nem láttam, tehát ideírom.

Fogsz egy kémcsövet beletöltesz néhány centi vizet, majd egy vattacsomóval ledugaszolod. Ezt a vattacsomót jól kell eltalálni, hogy ne fojjon ki a víz ha oldalra fekteted és azért jól át is nedvesedjen, mert a hangyakirálynő innen fog inni.

Ezután beteszed a kémcsőbe a királynőt majd mégegy vattacsomóval ledugaszolod az egészet.

Kész az inkubátor már csak várni kell a kikelő hangyákra.

Az én hangyáim itt tartanak most:
http://www.antstore.net/viewtopic.php?t=4095&highlight=

A messor nagyon gázos...
acerola
member
member

Beitragvon Junge » 26. Jul 2006 12:49

Szia Acerola!
Köszi a "startup" tanácsokat.
Ha megyek kémcsövet venni/szerzeni, akkor hozzak Neked is?
A képek zseniálisak, és asszem értem hogy miért gázos a Messor.

Neked honnan van?
Junge
member
member

Beitragvon acerola » 26. Jul 2006 14:22

Igen a kémcsövek érdekelnek, ha szerzel valahol szivesen kifizetem, mert igazán "filléres" dolog.
A hangyakirálynőket találni szokatam. Időnként elmegyek fotózni és mivel a témám általában rovarok, a hangyákat is észreveszem. A hangyakiásást én is próbáltam, de nem jött be.
Rajzások után találni nőstényket de igazából szerencse kérdése. Így találtam Messor-t és volt egy Camponotus nőstényem is, de az csak 1 napot bírta (kémcsőben talán megmarad...).
Lasiusból rengeteget láttam már és 1-2 Formicat is.

Szerintem egyébként ez az egyik legizgalmasabb rész, hogyan lesz 1 db megtermékenyített királynőből egy egész kolónia. Talán a kolóniát így még jobban magadénak érzed.
acerola
member
member

Beitragvon Junge » 27. Jul 2006 07:37

Szia,
Tgenap szert tettem egy királynőre és szerencsésen néhány méterre tőle egy eldobott feleses kisüvegre, amit a tanácsodnak megfelelően előkészítettem. Most várhatok és leshetek, hogy őfelsége mikor kezd neki.
Ami viszont igazán felkavart: ahogy tegnap a fűben gubbasztok egyszercsak hatalmasnál hatalmasabb hangyákat látok százával. Igazán óriások ezek a többi faj mellett.
A fejük arányaiban is nagyobb , a potrohuk meg enyhén szürkés. A nagy hangyáknál kétszer háromszor nagyobbak. Fantasztikus gigászok!!
:))
Sose láttam azelőtt ilyen nagy óriásokat. Megpróbálom beazonosítani őket itt az antstoreban...

Van erre valami tipped hogy hogyan?

A köv hetekben sokszor fogok arrafelé sétálni, hátha szert tudnék tenni egy királylányukra (el sem merem képzelni mekkora lehet)
Üdv
Junge
member
member

Nächste

Zurück zu Diszkutálni általánosan