Plany formikarium

Plany formikarium

Beitragvon petum » 10. Aug 2005 18:07

Siemka, chcę zbudować formikarium, dość dziwne, ale zależy mi na tym by było widac korytarze. Jestem początkujący, nigdy jeszcze nie robiłem tekiego cuś, więc prosze o rady :).
Plan jest taki:
Do Akwarium (już fermikarium) szklanego 45x25x35cm włożyć twardą bryłe (coś takiego by mrówki tego nie niszczyły) taką aby zostało ok 7mm odstępu do szklanej ściany. Na górze bryły byłaby arena. Dodatkowo zeby mrówki nie wychodziły do okoła akwarium mała fosa (na górze).
Obrazki:
Bild
Bild

Co o tym myślicie? Bo ja wogle nie myśle :D
Pozdrowionka
petum
newbie
newbie

Land: Poland (pl)
Danke bekommen: 0 Danke

Beitragvon Aleks » 10. Aug 2005 19:27

Hej,

jeżeli chodzi o sam pomysł, to bardzo mi się podoba... czym zamierzasz wypełnić przestrzeń między bryłą a szkłem?? (no bo w czymś te korytarze muszą być :) ).
Co do fosy, to jestem bardzo sceptycznie nastawiona, ponieważ praktyczknie każda przeze mnie znana osoba, która z takiego zabezpieczenia korzysta lub korzystała ma problemy z ucieczkami. Natomiast na pewno jest to bardziej estetyczne niż talk, czy natłuszczenie powierzchni. No i oczywiście w zależności od tego jaki gatunek będziesz trzymał, to musi być ona odpowiednio szeroka. :)

Pozdrowionka
Ola
Aleks
member
member

Beitragvon petum » 10. Aug 2005 21:25

Jest to moja piersza kolonia więc wezme królowe po rójce, mam do wyboru Lasius Niger lub Lasius flavus ( pełno tego lata :P ). Dla tych mrówek to bedzie raczej wypełnienie piaskiem, nie wiem jakim, poprostu znajde mrowisko i wezme ziemie która jest obok niego.
Lasiusy nie są takie szerokie w barach więc 7mm wystarczy, a jak bedzie im ciasno to je skłoni do robienia większej ilości korytarzy ( hehe i to chodzi).
Hmm jak fosa... to może by natłuścić ściany fosy i zalac wodą? hehe mrówki sie bedą topić, tak nie może być :P.
Pomysle jeszcze nad tym zabezpieczeniem przed ucieczką.. ( a może by tak dać płynu do mycia naczyń do fosy? :twisted: napięcie powiechniowe papa ).

Co do tej bryły w środku można by ją trochę podnieść na wysokość 7mm jakimiś kołkami, podobno mrówki tego typu lubią robić mrowiska pod kamieniami (ach te dziurki przy chodnikach :) ).
Ale ponieważ fermikarium stoi a nie wisi nie będe widział dna.. może jakoś sie zrobi podstawke.

A co do samego zakładania koloni przez mrówke, czy odczekać na jej rozwój w próbówce czy odrazu umiejscawiać queens lub jedną queen w fermikarium ?

Pozdro
petum
newbie
newbie

Beitragvon Aleks » 11. Aug 2005 13:03

hmm...jeżeli dobrze pamiętam, to nie chodzi o szerokość, a o długość królowej, jeżeli chodzi o szerokość korytarzy. Królowa musi się w nich też obrócić a nie tylko chodzić do przodu :).

Mówię ja nie mam co do fosy zaufania. Za żadne skarby bym nie chciła takiego formikarium. Co z tego, że dasz płynu do mycia naczyć, jak potem spadnie trochę kurzu i wrówna się napięcie powierzchni i droga wolna. Łącznie z tym, że może wyparować, bo się zgapisz i nie uzupełnisz. No ale mówię, mi osobiście nie odpowiada rozwiązanie zabezpieczenia przed ucieczką fosą.

Co do podniesienia bryły fajny pomysł, jeżeli masz szklany stół. Wtedy jeżeli zrobią sobie gniazdo pod bryłą, to będziesz mógł je obserwować kładąc się pod nim :) :)

Możesz próbówkę położyć otwartą na aranie. Mrówka sama wtedy wybierze, gdzie jej jest lepiej.

pozdrawiam
Ola
Aleks
member
member

Beitragvon petum » 11. Aug 2005 19:20

aha, dzięki za cynk z tą długością królowej :]

Jeśli nie fosa, to poprostu przykryć np. jakimś materiałem? Zrobić przykrywke twardą?
Nie chcę bawić się w smarowanie ścianek czymkolwiek, źle to wygląda.
Może coś sie wymyśli.
A jak w waszych fermikariach to jest rozwiązane?
petum
newbie
newbie

Beitragvon Aleks » 11. Aug 2005 19:28

Po prostu zamkcie szybą od góry... Mrówki nie potrzebują tak dużej ilości powietrza a i tak musisz to otwierać, żeby nawilżyć, czy podać pokarm.

ach i nie fermikariach tylko formikariach :)
Aleks
member
member

Beitragvon Martin S. » 11. Aug 2005 19:57

Aby mrooffki nie odk³ada³y piachu na szybê i zostawi³y j± ods³oniêt±, powiniene¶ u¿yæ czerwonej foli, poniewa¿ dziêki temu mrówki nie zauwa¿aj± ¶wiat³a. Przez co czuj± siê lepiej.
Je¿eli to nie pomo¿e mamy jeszcze w swojej ofercie mini magnesy do szyby: http://www.antstore.net/shop/product_in ... cts_id=484

Jako bry³ê proponowa³bym (nie do kopania korytarzy) gibs lub co¶ podobnego i wysypaæ piaskiem (chodzi o estetykê).

pozdrawiam Martin :D
Martin S.
ANTSTORE
ANTSTORE

Bilder: 34
Land: Germany (de)
Danke bekommen: 71 mal
Blog: Blog anschauen (32)
Ameisen: Haltungsbericht(7)

Beitragvon petum » 11. Aug 2005 20:55

formikarium, no tak, cos mi sie ubzdurało z fermikarium :D

Ouuo czerwona folia.. hehe nie cierpie czerwonego, ale jak to mrófkom pomoże, a nie zaszkodzi to ok :].

Ze tak powiem.. do czego są te magnesy? xD

dzięki za wskazówki.
pozdro
petum
newbie
newbie

Beitragvon Aleks » 11. Aug 2005 22:22

Hej,

co do magnesu to dziala na zasadzie magnesu do akwarii, ale w formie miniaturowej. Jedna część jest w formikarium a druga na zewnątrz. Poruszasz tą z zewnątrz, a ta w środku czyści komory i przejścia.

pozdrawiam
Ola
Aleks
member
member

Beitragvon Martin S. » 11. Aug 2005 22:29

Je¿eli chodzi o wentylacje, to sporo osób korzysta z cienkiej siatki 1 mm http://www.antstore.net/shop/product_in ... cts_id=378
lub:
http://www.antstore.net/shop/product_in ... cts_id=424

pozdrawiam Martin :D
Martin S.
ANTSTORE
ANTSTORE

Beitragvon Pagodin » 11. Aug 2005 22:51

Dlaczego nie spróbujesz wstawic w akwarium bryle z gazobetonu. Sam wydrazysz sam korytarze i komory i czesc zasypiesz piachem. Dzieki bieli i mniejszej ilosci piachu który nie bedzie sie odkladal na scianach (jak wspomnial Martin), bedziesz mial lepsza obserwacje.

Pozdrawiam
Pagodin
Pagodin
member
member

Land: Netherlands (nl)
Danke bekommen: 1 Danke

Beitragvon petum » 12. Aug 2005 08:40

Nie będę drążył sam dziur bo poprostu nie lubie jak sam narzucam komuś ( w tym przypadku mrówkom) ich 'twórczość' :)

Ola, więc o to chooodzi, hehe, dzięki.

M. Sebesta , wiesz może ile kosztowała by przesyłka z Niemiec do Polski, i w jaki sposób zapakowywane są mrówki? :]

Pozdrowionka,
Petum

[edit] Mam jeszcze dziwne pytanie.. co robić gdy kolonia ma rójke w formikarium? :D poprpstu nie otwierać?
petum
newbie
newbie

Beitragvon Aleks » 12. Aug 2005 13:20

Hi,

niezamaco :)

co do pytania, niestety nie mam zielonego pojecie :(

pozdrawiam
Ola
Aleks
member
member

Beitragvon Pagodin » 12. Aug 2005 16:18

Hej,
to by³a tylko propozycja. Sam jestem za tym, ¿eby daæ im jak najwiêcej swobody w formikarium jak to tylko mo¿liwe.

pozdrawiam
Pagodin
Pagodin
member
member

Land: Netherlands (nl)
Danke bekommen: 1 Danke

Beitragvon Martin S. » 12. Aug 2005 18:13

Witam,

Berlin => Polska wed³ug tabeli:
do 1 Kg = 18,70 Euro Netto
do 2 Kg = 20,20 Euro Netto

Mrówki w zale¿no¶ci od gatunku s± bezpiecznie zapakowane. (nie ma ryzyka dla zamawiaj±cego).

W forumikarium raczej nie bêdzie rójki (ze wzglêdu na zapachy), konieczna by by³a wiêksza ilo¶æ kolonii i to dopiero po paru latach.

pozdrawiam
Martin :D
Zuletzt geändert von Martin S. am 15. Sep 2006 01:35, insgesamt 1-mal geändert.
Martin S.
ANTSTORE
ANTSTORE

Nächste

Zurück zu Pomoc dla poczatkujacych.